13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTurnee in Spania si Italia

Turnee in Spania si Italia

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ va face un turneu, in perioada 14 iulie – 22 august a.c., in Spania si Italia pentru a sustine mai multe concerte. In prima etapa, pe parcursul unei saptamâni, instrumentistii craioveni vor participa la o serie de cursuri de dirijat cu maestrul Jose Abel Fernandez, la Mojacar, lânga Almeria. Programul acestora nu este deloc lejer. In aceeasi saptamâna, in fiecare seara, artistii craioveni vor prezenta cinci-sase concerte, in imprejurimile localitatii, punând in valoare trei categorii de programe. Astfel, acestia vor interpreta: uverturi si „Stabat Mater“ de G. Rossini; Simfonia nr. 40 in Sol minor, K. 550, de W. A. Mozart; uverturi de W. A. Mozart; uverturi de W. A. Mozart si G. Verdi; Concertul pentru clarinet si orchestra de C.M. von Weber, precum si Simfonia a II-a in Re major, op. 36, de Beethoven. Apoi, din 24 iulie, membrii Orchestrei simfonice craiovene se vor indrepta catre Italia, pentru a participa la cea de-a IX-a editie a Festivalului de la Roccascalegna. Repertoriul prezentat de muzicienii craioveni – sub bagheta maestrului Alexandru Iosub – va cuprinde un program integral Beethoven (solist fiind violonistul Danut Manea) si lucrari celebre din creatia compozitorilor G. Gershwin, F. Mendelssohn-Bartholdy si L. Bernstein. De asemenea, in regiunea Abruzzo, Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ va prezenta nu mai putin de 20 de concerte in aer liber, din program facând parte inclusiv uverturi la opere celebre compuse de Rossini si Verdi.


Partenerii culturali italieni nu a uitat calitatea prestatiilor artistice interpretative ale orchestrei simfonice craiovene, chiar anul trecut, participând la Festivalul „Sinfolario“. Prin urmare, la initiativa acestora, ansamblul instrumental craiovean va onora si in acest an, in perioada 5 – 15 septembrie, invitatia de a reveni in Italia pentru a prezenta un program diversificat de concerte, de-a lungul lacului Como. Astfel, sub bagheta reputatului dirijor Emir Saul, orchestra craioveana va interpreta Concertul nr. 2 in Do minor pentru pian, op. 18, de S. Rahmaninov (solist – Antonio di Cristofano), Simfonia nr. 4 in La major, op. 90, „Italiana“ de F. Mendelssohn-Bartholdy, precum si lucrari reprezentative de Rossini si Verdi.


Orchestra simfonica a Filarmonicii de Stat „Oltenia“ este foarte cunoscuta in strainatate. A fost invitata sa sustina concerte pe cele mai importante scene din Romania si a efectuat turnee de mare succes in Franta, Italia, Germania, Olanda, Spania, Elvetia, Gibraltar, Bulgaria, Iran, spatiul ex-sovietic etc. A fost dirijata de prestigiosi maestri ai baghetei precum Alexandr Dmitriev (Rusia), Kurt Adler (SUA), Wolfgang Gröhs (Austria), Carmen Moral (Peru), Ivan Marinov (Bulgaria), André Nève (Belgia), Stanislav Wislocki (Polonia) si a colaborat cu solisti renumiti, precum: Pavel Kogan (Rusia), José Manuel Esteban (Spania), Thierry de Brunhoff (Franta), Weimer Stanley (SUA) si multi altii. Detine un palmares discografic bogat, fiind realizat cu sprijinul caselor de discuri Electrecord – Bucuresti, V.D. Gallo – Lausanne, Doron (Elvetia), R.Z. – Berlin, Disk Makers, Pennsauken, New Jersey – SUA, Technical and Musical Company Arad – România.


Orchestra craioveana a sustinut concerte estivale in compania celebrei soprane Katia Ricciarelli, a participat la cursurile internationale pentru tinerii dirijori de la Manfredonia, Alessandria (Italia), Corsica (Franta), la concursurile internationale (finale cu orchestra) „G.B. Viotti“ – Varallo, „Rodolfo Lipizer“ – Gorizia, „Cittá di Cantu“ – Como, la Festivalul International „Les Nuits Pianistiques“ Aix en Provence, precum si la festivaluri de opera in Germania si Italia (Spoleto).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS