10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii isi fac DNA

Studentii isi fac DNA

Coruptia a prins radacini in sistemul invatamântului superior românesc. O stiu si cadrele didactice universitare, dar mai ales studentii. Cei din urma pun in aceste zile bazele unei comisii, formata din studenti, procurori, politisti si reprezentanti ai rectoratelor, care va actiona din toamna impotriva abuzurilor din mediul universitar.


Majoritatea studentilor români cunosc cazuri de mituire a profesorilor sau de abuzuri in mediul universitar, releva un sondaj de opinie pe aceasta tema. Mai mult, in unele institutii de invatamânt superior, studentii pot obtine diploma de absolvire chiar daca nu au frecventat cursurile, dar au platit anumite sume de bani profesorilor. Sondajul a cuprins un esantion de peste o mie de studenti din centrele universitare din tara, reliefând ca peste 70 la suta dintre persoanele intervievate stiu profesori, in cadrul facultatilor lor, care cer si iau mita. Este si motivul pentru care studentii s-au decis sa puna, in aceasta perioada, bazele unor comisii care sa creeze presiune asupra fenomenului coruptiei din sistem. Primul pas a fost facut anul trecut, la Craiova, inainte de inceperea anului universitar. In perioada cazarilor, studentii au avut la dispozitie o linie de telefon unde sa sesizeze cazurile de coruptie din preajma caminelor. „Au colaborat in acest demers al nostru Politia, dar si reprezentanti din administratia Universitatii din Craiova. Numarul sesizarilor a fost mic, fata de ceea ce se stia ca se intâmpla in fiecare an, in perioada cazarilor. Speram intr-o scadere continua a numarului de reclamatii, in urmatorii ani, cu sprijinul acestui DNA studentesc. In sistem exista coruptie si asta o stim toti cei implicati“, a declarat Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din România.


Coruptia a determinat o scadere masiva a numarului de studenti straini


Programul anticoruptie initiat de studenti presupune implicarea mai multor institutii ale statului, printre care se vor numara Inspectoratul General al Politiei, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Justitiei si Consiliul National al Rectorilor. Scopul principal este acela de a analiza cazurile de coruptie aparute in perioada cazarilor in camine, dar si pe parcursul facultatii. In ultimii ani, cele mai numeroase acuzatii sunt legate de nepotism si de acordarea notelor.


„Acest program va fi implementat din acest an in toate centrele universitare din tara, unde vom avea câte o subcomisie din care vor face parte studenti, reprezentanti ai rectoratelor, politisti si procurori“, a declarat Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din România. Studentii vor infiinta si o linie telefonica gratuita, unde vor putea fi sesizate cazurile de luare de mita, si nu numai.


Coruptia din universitatile românesti a determinat o scadere masiva a numarului studentilor straini care vin sa studieze in România. La fel s-a intâmplat si la Craiova, unde numarul studentilor greci si arabi care studiaza la Facultatea de Medicina s-a redus la numai câteva zeci. „S-a creat imaginea unei scaderi inacceptabile a calitatii invatamântului superior românesc, la care, in mare parte, au contribuit actele de coruptie din universitati – spre exemplu, cât se da spaga ca sa iei examenul“, a declarat recent secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Valentin Naumescu, in cadrul unui seminar cu rectorii universitatilor din regiunea Marii Negre.


Prevenirea si combaterea coruptiei


Codul de Etica al Universitatii din Craiova din 2006 explica ce efecte are coruptia: „Coruptia este una dintre maladiile sociale redutabile. In mediul universitar genereaza tratamente inechitabile, nedreptati, favoritisme, inlatura aplicarea principiului meritului, producând neincredere in valoarea diplomelor, in competenta profesionala a absolventilor si a cadrelor didactice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS