22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Razboiul oilor

Un nou scandal a izbucnit intre satenii din satul Boureni, comuna Afumati, si ciobanii din Bailesti, dupa ce, in noaptea de marti spre miercuri, câtiva localnici i-au confiscat oile unui cioban.


Disputa dintre cele doua tabere este veche. La ultimul scandal dintre ciobanii din Bailesti si satenii si autoritatile din Afumati, cel de acum doi ani, seful de post a fost batut de ciobani, iar primarul abia a scapat din mâinile acestora. Anul acesta, desi Constantin Nita, primarul din Afumati, a dat o dispozitie in luna aprilie, potrivit careia ciobanii care sunt din alte localitati sa nu mai intre pe pamânturile oamenilor, crescatorii de animale si-au vazut linistiti de treaba. Vazând ca autoritatile locale si politistii din comuna nu pot face nimic pentru a le apara culturile, in jur de 30 de sateni din Boureni si-au luat in noaptea de marti spre miercuri furcile si sapele si au confiscat 38 de capre si o oaie ale lui Mihaita Badina din Bailesti, care intrase cu animalele in grâul lor. „Ciobanii acestia ne fac mari probleme. Dupa ce ca omul are si el un amarât de pogon de grâu, iar cu ploile astea nu se stie cât se va face, mai intra si ciobanii si distrug tot. Satenii nu au mai rezistat si s-au rasculat. Marti noapte l-au prins pe Badina cu caprele in grâu si i-au confiscat animalele pâna vor fi despagubiti pentru culturile distruse“, a declarat Constantin Nita.


Circul caprelor


Dupa ce satenii au pus mâna pe animalele lui Badina, acesta a reactionat violent. Barbatul a scos o sabie din masina si a inceput sa o fluture in stânga si in dreapta pentru a convinge oamenii sa-i elibereze animalele. La scurt timp au sosit la fata locului si politistii din comuna, care au incercat sa aplaneze conflictul, insa Badina i-a lasat pe toti cu gura cascata. Si-a incuiat masina si a plecat pe jos acasa, lasând politistii si satenii si cu caprele, si cu masina pe cap. „Când a vazut ca i-au luat animalele a inceput sa tipe ca este un abuz. Dupa ce a incercat sa taie un om cu o sabie si-a lasat masina si a plecat, iar noi am pazit si animalele, si masina toata noaptea. Pentru a preintâmpina astfel de situatii ar fi bine ca politia sa faca front comun cu primaria, lucru care nu s-a intâmplat pâna acum“, a mai spus primarul din Afumati. Cazul a fost preluat de politistii din cadrul Politiei Bailesti, acestia intocmind deja pe numele lui Mihaita Badina dosar penal pentru comiterea infractiunilor de distrugere si port ilegal de arma alba. In paralel sunt evaluate pagubele facute de animalele lui Badina in culturile oamenilor, caprele si oile distrugând si grâul de pe terenurile unei societati comerciale. Satenii sunt hotarâti sa pastreze caprele si oaia, pâna când vor fi despagubiti pentru pagubele pricinuite.


Furia satenilor


Neintelegerile dintre ciobani si sateni au facut ca luna trecuta, in localitatea doljeana Daneti, doi ciobani sa fie omorâti de doi localnici. Fratii Zainel Adrian, de 29 de ani, si Florin, de 26 de ani, au fost omorâti cu sapele de doi membri ai familiei Cloanta, tatal – Victor, de 45 de ani, si fiul sau de numai 15 ani. Conflictul a izbucnit in momentul in care Adrian si Florin Zainel au intrat cu animalele pe pamântul familiei Cloanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS