12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPsihoza subiectelor furate

Psihoza subiectelor furate

Candidatii aflati ieri in fata celei de-a treia probe a examenului de bacalaureat au trecut din nou prin mari emotii, dupa ce aflasera ca ministrul educatiei ar fi fost sunat de mai multi parinti care au pretins ca stiu subiectele la matematica. Masurile de siguranta au fost din nou exceptionale la centrele de examen din Craiova.


Mircea Muresan, purtatorul de cuvânt al Ministerului Educatiei si Cercetarii, a declarat ca parintii nu aveau cum sa intre in posesia subiectelor, deoarece ministrul educatiei, Mihail Hardau, a extras personal, marti seara, târziu, trei variante noi, din care miercuri dimineata s-au ales subiectele de examen. Si ieri, proba de profil a bacalaureatului s-a desfasurat in conditii de siguranta maxima. Controale peste controale, verificari pâna si in grupurile sanitare ale centrelor de examen pentru a evita orice incident. In unele centre de examen din Craiova (ex. Colegiul Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brâncusi“), parintii candidatilor nu au fost lasati de jandarmi sa se apropie de gardul scolii. Potrivit presedintelui comisiei judetene de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2006, inspector scolar general adjunct Geanina Chirigiu, din cei 6.353 de elevi doljeni inscrisi pentru proba D a profilului – geografie, istorie sau matematica, in functie de profilul specializarii – au sustinut proba examenului national 6.307 liceeni. Si de aceasta data, asupra examenului de bacalaureat a planat isteria subiectelor deja stiute. Cu nervii intinsi la maximum, parintii liceenilor doljeni s-au declarat extenuati: „Credeti-ne ca nu mai putem. Ce or fi avut oare cu acest examen… De ce nu s-au gândit la bietii copii care au muncit atâta timp? Ce vina au ei pentru ca sunt alte interese la mijloc? Si-au batut joc de ei. Suntem dezamagiti si dezgustati de faptul ca incidentul din Capitala se rasfrânge acum asupra copiilor nostri“, a spus Paula Petre, mama unui liceean.


Geografia si istoria, pe placul liceenilor


Dupa aproape trei ore de lucru, candidatii s-au declarat multumiti de subiectele primite ieri la proba D a profilului. „La geografie a fost extrem de usor. Chiar nu ne asteptam la asemenea subiecte. Am avut emotii, era si firesc, dar totul a decurs normal“, a spus Iulia Stiuca. De aceeasi parere a fost si Cristina Ungureanu, absolventa a Colegiului National „Carol I“ din Craiova. „Subiectele au fost usoare, iar profesorii extrem de exigenti. Chiar exagerati. Nu ne-au lasat nici sa intoarcem capul“, a spus Cristina Ungureanu. Elevii au spus ca spera sa treaca cu brio peste acest examen important din viata lor. „Ce-o fi o fi. Ne mobilizam si trecem peste toate, altfel nu se poate. Cale de intors nu exista! Craiova nu se compara cu Bucurestiul. Noi suntem prea mici pentru a produce un asemenea scandal“, a completat si Elena Micut, care a precizat ca proba care i-a dat cea mai mare bataie de cap a fost cea de limba si literatura româna.


Fara incidente


Potrivit conducerii ISJ Dolj, proba D a examenului national de bacalaureat nu a inregistrat nici un incident. „Presedintii comisiilor de bac din centrele de examen nu au raportat ieri nici un eliminat sau alte situatii speciale“, a spus Geanina Chirigiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS