21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMorga, privatizata de autopsier

Morga, privatizata de autopsier

Desi l-au gasit vinovat pe autopsierul-sef al Spitalului de Urgenta Craiova de nenumarate fapte, inclusiv de natura penala, autoritatile sanitare doljene se incapatâneaza sa-l pastreze la morga, pe motiv ca nu-i gasesc inlocuitor.


In ciuda gafei de a fi incinerat cadavrul unui nou-nascut fara sa-i intrebe pe parintii copilului, autopsierul George Oarca, de la Spitalul de Urgenta Craiova, s-a prezentat ieri la serviciu, ca si când nimic nu s-ar fi intâmplat. Incercarea ziaristilor de a purta o discutie cu el a fost intrerupta brusc de „ajutorul“ de autopsier, sotia lui George Oarca, aceasta intâmpinându-i furioasa: „Nu aveti voie sa intrati in morga fara aprobare de la conducere“. Dupa care a inceput sa strige: „Vreti sa vorbiti cu el? Hai, mai, ca a venit presa sa te judece!“, a strigat ea. Oarca a iesit aproape instantaneu din sala de autopsie, fara sa mai apuce sa-si scoata manusile chirurgicale. „Nu am nimic de declarat, nu trebuie sa dau socoteala nimanui“, a spus el si a inchis usile.


Autopsierul este aproape cel mai longeviv angajat din morga. Dupa Revolutie a incercat sa devina si intreprinzator particular, dar nu oricum. Ar fi vrut sa privatizeze morga, dar conducerea spitalului s-a opus. Ce n-a putut sa faca atunci i-a reusit acum, intr-un alt fel. Oarca a reusit sa-si angajeze in acelasi loc sotia, iar de curând si fiul. Practic, morga a devenit pentru el o afacere de familie.


O incapere sordida


Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj sustine ca nu se va putea lua nici o masura impotriva autopsierului George Oarca, pâna când comisia de etica a Spitalului de Urgenta Craiova nu va definitiva ancheta, inceputa in urma cu doua zile. „In mod normal, s-ar fi putut dispune suspendarea lui de pe postul respectiv pâna la solutionarea anchetei, mai ales ca si Parchetul deruleaza o ancheta la sesizarea Spitalului de Urgenta. Nu avem cu cine sa il inlocuim; practic, nu mai exista cadre medicale cu calificarea respectiva. Nu stiu ce am putea face sa rezolvam o data problema, pentru ca autopsierul acesta nu este la prima abatere“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al ASP Dolj.


Pe de alta parte, conducerea ASP Dolj sustine ca nu s-ar mai ajunge la astfel de situatii, daca in Craiova ar exista un Serviciu de morga corespunzator. „Morga arata deplorabil. In primul rând, acolo nu s-au mai investit bani de mult timp si totul se reduce la o incapere sordida, care emana un miros pestilential si din care lipseste minimul de dotari. Asta, in conditiile in care IML, institutia care se ocupa cu efectuarea autopsiilor, nu are o morga. In lume, acest sistem este bine pus la punct, iar de morga raspund medicii legisti. La noi, din pacate, nu exista respectul cuvenit pentru morti, iar legislatia este depasita“, a precizat Mogos.


Abuzuri la Morga


Autoritatile sanitare doljene considera ca neajunsurile legislative sunt intr-o oarecare masura vinovate si de abuzurile care se petrec in general in morgile din România. Cadavrele in stare avansata de putrefactie abandonate pe mesele de autopsie sau aruncate claie peste gramada direct pe paviment sunt un lucru obisnuit pentru angajatii din Serviciile de morga, care nu se dau in laturi de la a-si insusi tot ce gasesc mai valoros prin buzunarele, la gâtul sau la urechile mortilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII