11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDubii la bacalaureat

Dubii la bacalaureat

Este sau nu Ilie Moromete un intelectual? Aceasta este intrebarea care ii framânta pe absolventii de liceu care au sustinut proba scrisa la limba si literatura româna. Personajul lui Marin Preda a fost preferat de candidati pentru subiectul al treilea. Acesta prevedea redactarea unui eseu despre conditia intelectualului in societate. Elevii doljeni s-au plâns de formularea ambigua a subiectelor si au adaugat ca, in cartile de comentarii, Moromete este prezentat drept un taran filosof, iar aceasta exprimare i-a pus in dificultate. „Ar fi culmea sa-i depuncteze pe copii. Ce vina au ei, daca la scoala au invatat despre cei doi si nu de ceilalti? In clasa a XII-a, majoritatea liceenilor nu au studiat «Padurea Spânzuratilor», «Ultima noapte de dragoste, intâia noapte de razboi» sau «Cel mai iubit dintre pamânteni», poate doar daca ii duceam la meditatii. Consecintele sa le suporte profesorii, care mai nou lucreaza dupa manuale alternative, si nu elevii. Baiatul meu a terminat cu 10, iar acum sa-l depuncteze? Ar fi groaznic. Din ce au spus elevii, 99% au tratat romanul «Ion» si nu «Rascoala»“, a spus indignata mama unui candidat.


Probleme cu baremul de corectare


Ca sa-i mai linisteasca pe parinti, inspectorii de specialitate din cadrul ISJ Dolj, cât si presedintele Comisiei judetene de bacalaureat spun ca elevii vor fi punctati pentru caligrafie si coerenta. „In conditiile confuziei de subiect, se vor puncta elementele care au tangenta cu baremul respectiv. Intr-adevar, ultimul subiect pare sa-i fi pus in dificultate. Chiar daca s-au incurcat in intelectuali la proba de limba si literatura româna, absolventii de liceu vor fi punctati pentru caligrafie si coerenta. Elevii care i-au prezentat in scris pe Ion al Glanetasului si Ilie Moromete drept intelectuali vor fi punctati daca au scris frumos si au fost coerenti in exprimare, chiar daca, initial, la acest subiect ei ar fi trebuit sa vorbeasca despre personaje ca Apostol Bologa, Stefan Gheorghidiu sau Victor Petrini, nicidecum de Ion sau Moromete“, a spus inspector scolar general adjunct Geanina Chirigiu. Aceeasi parere a avut-o si inspectorul de specialitate, profesor Anca Mic, care a spus ca lucrarea se va puncta chiar si daca elevii l-au tratat pe Moromete, in cazul in care exista o legatura cu continutul. „La acestea se vor acorda si punctele pentru redactare, punctuatie si ortografie“, a explicat inspectoarea de româna. Baremul de la proba de limba si literatura româna din cadrul examenului de bacalaureat nu se va schimba, in ciuda faptului ca mai multi elevi au cerut acest lucru, a declarat ieri directorul general al Directiei Generale pentru Invatamântul Preuniversitar, Liliana Preoteasa.


Explicatie


Dictionarul Explicativ al Limbii Române defineste intelectualul drept „persoana care poseda o pregatire de specialitate temeinica si lucreaza in domeniul artei, al stiintei, tehnicii etc.“. Mai multi critici literari ii incadreaza in aceasta categorie „pe cei implicati in dezbaterea de idei intr-o societate“. Nicolae Manolescu este de parere ca subiectul al III-lea a fost formulat „in mod ticalos“, pentru ca aceia care le-au facut nu s-au gândit ca elevii nu au invatat decât despre personajele dintr-un singur roman al fiecarui autor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS