14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalScoli repetente la Testele Nationale

Scoli repetente la Testele Nationale

Testele Nationale au trecut, dar au ramas rezultatele. Bune, pentru majoritatea unitatilor de invatamânt, dar si ingrijoratoare, pentru multe scoli din Dolj. Clasamentul intocmit de Inspectoratul Scolar Judetean demonstreaza ca sunt localitati unde pregatirea elevilor lasa de dorit.


Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, la acest examen national, in Dolj, au existat unitati de invatamânt „repetente“, unde procentul de promovabilitate a fost zero. „Din nefericire ne confruntam si cu astfel de situatii. Avem câteva scoli din mediul rural – cum sunt cele de la Gogosu, Ocolna, Scoala nr. 26 si lista poate continua – unde nici un elev nu a trecut de probele Testelor Nationale, iar procentul de promovabilitate a fost zero. Se vor lua masuri drastice fata de aceste unitati scolare, pentru ca este inadmisibil ce s-a intâmplat“, a spus presedintele comisiei judetene de Teste Nationale din acest an, inspector scolar general adjunct Alexandru Gâdar. Potrivit sursei citate, in anul scolar 2006-2007, pentru a evita astfel de situatii neplacute, numirea cadrelor didactice pe posturi se va face potrivit unei calificari corespunzatoare. „Nu mai este un secret pentru nimeni ca dascalii pregatiti nu prefera scolile din mediul rural. Acolo cartea se face de oameni necalificati, de cele mai multe ori. Ori, acest lucru nu-l mai putem tolera, deoarece in joc se afla viitorul copiilor, si nu al profesorilor. De asemenea, ISJ Dolj va demara chiar si un program de consiliere a familiilor acestor elevi, pentru ca situatia sa nu se mai repete“, a explicat Gâdar.


Se intâmpla si la scoli mai mari


Dezamagirea reprezentantilor ISJ Dolj este si mai mare, cu cât, dintr-o statistica efectuata la final de examen, a reiesit faptul ca, la nivelul municipiului Craiova, nici o unitate de invatamânt, fie ea si colegiu de prestigiu, nu a acumulat punctajul maxim (100%) de promovabilitate. „Este regretabil ca nici colegiile mari nu au avut promovabilitate de suta la suta. In topul rezultatelor s-au aflat Colegiul National «Carol I» si Scoala nr. 22 «Mircea Eliade», cu 99%, secondate de Colegiul National «Fratii Buzesti», cu 97%“, a precizat inspectorul scolar general adjunct Alexandru Gâdar. Potrivit acestuia, in Dolj, din 189 de unitati de invatamânt, 42 de scoli au obtinut la Testele Nationale, sesiunea iunie 2006, o promovabilitate sub 50%.


Clasamentul performantei


Potrivit ISJ Dolj, clasamentul scolilor poate fi urmatorul: scoli bune – Colegiul National „Carol I“ si Scoala nr. 22 „Mircea Eliade“, cu 99% promovabilitate, secondate de Colegiul National „Fratii Buzesti“, cu 97%; scoli din mediul rural, unde anul acesta s-a inregistrat o promovabilitate de 100%: Scolile Radova si nr. 5 Bailesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS