14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenajarea Urgentei, in impas la Craiova

Amenajarea Urgentei, in impas la Craiova

Desi ar fi trebuit finalizata pâna la 1 iulie, amenajarea saloanelor de monitorizare din Urgenta, demarata la inceputul lunii mai, a ajuns abia la jumatate. Potrivit conducerii actuale a Spitalului de Urgenta Craiova, termenul s-a decalat la 1 august.


Vineri, zi de relas pentru muncitorii Spitalului de Urgenta Craiova, angrenati in cel mai ambitios proiect de modernizare a Unitatii de Primire Urgente (UPU). Desi ar fi trebuit sa munceasca din greu, având in vedere ca a fost ultima zi pâna la implinirea termenului de finalizare, oamenii nu aveau nici o graba. Rapusi de caldura sufocanta a amiezii, s-au retras intr-un colt racoros din spital. Ba, unul dintre muncitori, surprins in timp ce isi plimba burta transpirata prin incaperea in care nu se mai lucreaza, a fugit pe holul Urgentei ca sa nu fie fotografiat.


Asa se odihnesc de fapt de mai multe saptamâni, mai exact din luna mai. Intr-o vreme au ramas fara materiale si a trebuit organizata licitatie, insa acum, potrivit conducerii, oamenii ar avea cu ce sa lucreze. Pauzele interminabile mai sunt intrerupte, destul de rar, ce-i drept, de reprize de munca, insa acestea nu dureaza prea mult, pentru ca muncitorii sa aiba energie si pentru ziua urmatoare.


Un nou termen


Conducerea unitatii sanitare nu s-a aratat ingrijorata de ritmul lucrarilor, sustinând ca termenul de executie a fost decalat la 1 august. „Fosta conducere a promis ca va executa lucrarea pâna la 1 iulie. A fost insa un termen nerealist, nu avem cum sa terminam lucrarea pâna in august. Pâna acum am amenajat unul dintre cele doua saloane cu câte opt paturi in care va fi montata aparatura medicala. Mai ramâne sa terminam si cel de-al doilea salon si sa amenajam alta intrare pentru ambulante“, a declarat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenta Craiova.


Cât despre „graba“ cu care se munceste, dr. Calangiu a luat apararea muncitorilor, spunând ca acestia sunt prinsi si in alte proiecte de modernizare a spitalului. „Am organizat licitatie pentru instalatia electrica de la subsolul spitalului, pentru care avem alocati 1,5 miliarde de lei de la consiliul judetean. Avem si aprobare pentru inceperea lucrarilor, iar acum doua saptamâni am semnat comenzi pentru materiale“, a adaugat dr. Calangiu, lasând sa se inteleaga ca de fapt aceasta ar fi prioritatea in momentul de fata.


„Nu vrem sa pierdem aparatura“


Termenul nerealist la care face trimitere Cristina Calangiu, referindu-se la fosta conducere a unitatii sanitare, a fost luat in serios insa de Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj, care sustinea necesitatea respectarii lui. „Am promis ministrului sanatatii amenajarea pâna la 1 iulie a Unitatii de Primire Urgente, data la care urmeaza sa primim zece unitati de monitorizare a bolnavilor, finantate de elvetieni. Ca sa nu mai fie depozitate intr-o magazie si uitate acolo, cum se intâmpla de obicei la noi, strainii vor veni in momentul aducerii aparaturii sa vada daca avem spatiul pregatit. Astfel au gasit o metoda sa ne constrânga sa efectuam la timp lucrarile. La 1 iulie trebuie sa avem amenajat spatiul respectiv pentru ca nu vrem sa pierdem acea aparatura“, declara in urma cu o luna si jumatate directorul executiv al DSP Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, dupa vizita la Craiova efectuata de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.


Aparatura de 80.000 de euro


UPU urmeaza sa primeasca aparatura medicala performanta de monitorizare a bolnavilor, in valoare de peste 80.000 de euro. Unitatea sanitara a obtinut aparatura medicala de la elvetieni prin Programul Remsy, prin care a fost infiintat si Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS