21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVictor Socaciu inspira talente

Victor Socaciu inspira talente

A invatat sa cânte acultându-si preferatii, dar Gigi Smadoi nu vrea sa fie doar un bun imitator, ci incearca sa-si gaseasca un stil care sa-l distinga in muzica româneasca.


Avea 14 ani când a ascultat prima data piesele lui Victor Socaciu si Vasile Seicaru si de atunci s-a indragostit iremediabil de muzica folk. Si pentru ca obisnuia sa asculte foarte des acest gen de muzica, Gigi Smadoi a inceput sa-si fredoneze piesele preferate. Nu i-a spus nimeni ca stie sa cânte, nimeni nu l-a incurajat, dar el a continuat sa exerseze fiindca descoperise ca muzica il facea fericit. Dupa ce a deprins melodiile, a inceput sa-si doreasca si o chitara, dar, pentru ca nu-si permitea una, si-a confectionat o chitara proprie: dintr-o bucata de lemn si câteva sârme si astfel isi inchipuia ca este mai aproape cu un pas de visul sau.


„Nu se putea cânta la asa ceva, dar eu eram fericit ca pot tine in mâna o chitara“, a spus Gigi, care mai pastreaza si la ora actuala prima sa „chitara“. Dupa câtiva ani, a reusit sa dobândeasca si prima sa chitara. De aceasta data era vorba de un instrument muzical veritabil, primit in dar de la patronul sau.


„Sefului meu i-a placut foarte mult cum cânt si mi-a cumparat o chitara. Nu era noua, dar eram mândru de ea, fiindca ii apartinuse lui Dinu Olarasu“, a spus Gigi.


Cel care l-a invatat sa faca primele acorduri a fost organizatorul de concerte de muzica folk Dan Vanea, dupa care tânarul a preferat sa desluseasca singur tainele cântatului la chitara. Tot Dan Vanea a fost cel care l-a invitat sa participe la primul sau concurs. Prima data, Gigi a urcat pe scena sa cânte in fata unui public numeros in 2001 la Festivalul „Floarea de ger“, cu melodia „Ceasul iubirii“ a lui Victor Socaciu. A fost repede remarcat de juriu si a primit Premiul Special din partea Radio Oltenia Craiova.


„Fusese primul concurs la care participasem si m-a incurajat faptul ca am luat un premiu“, a precizat tânarul.


A urmat un concurs intre licee, Festivalul „Florile Independentei“, unde a câstigat premiul intâi la faza judeteana. S-a descurcat remarcabil si când a trebuit sa concureze cu alti elevi de la diferite licee din tara, reusind sa câstige premiul intâi. Intre timp, Gigi si-a schimbat si locul de munca, iar noul sef s-a declarat impresionat de veleitatile sale artistice si i-a cumparat o noua chitara.


„Chitara pe care o folosesc acum mi-a daruit-o anul trecut seful meu. Aceasta i-a apartinut altui mare cântaret de folk, Vasile Mardare“.


Isi cauta propriul stil


Deocamdata, tânarul nu cânta decât melodiile altora, dar vrea sa-si compuna si singur piesele. „Când aud o melodie a lui Ducu Bertzi, stiu ca el o cânta chiar daca nu mi se spune. Asta vreau si eu, sa-mi creez un stil propriu. Mi s-a spus ca glasul meu seamana foarte mult cu cel al lui Victor Socaciu, ceea ce este magulitor, dar eu nu vreau sa fiu doar un imitator“, a precizat tânarul.


De curând, Gigi a fost remarcat de Brândusa Simion, impresara lui Victor Socaciu, care i-a propus sa cânte in deschiderea concertelor sustinute de acesta si de Vasile Seicaru.


„Pe doamna Brândusa am cunoscut-o cu ocazia unui concert pe care cei doi artisti trebuia sa-l sustina in Craiova. M-a auzit cântând si de atunci pastram legatura. Pâna acum m-a invitat de câteva ori sa cânt in deschiderea concertelor lui Victor Socaciu si Vasile Seicaru, dar, din pacate, din motive obiective, nu am putut ajunge“, a spus Gigi.


In prezent, tânarul incearca sa-si gaseasca un stil propriu si compune versuri pentru ca „este mai usor sa te exprimi prin muzica“. Foarte exigent, Gigi a precizat ca va incerca sa se faca auzit doar când va fi multumit de sine. „Când imi voi gasi un stil propriu si voi avea un CD bun, ma voi zbate sa fiu auzit“, a spus tânarul artist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS