17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeleviziune la penitenciar

Televiziune la penitenciar

O zi importanta pentru Penitenciarul de Maxima Siguranta, poate cea mai importanta din acest an. A fost inaugurat un studio de televiziune cu circuit inchis, destinat persoanelor private de libertate. Ieri, la ora 11.00, s-a transmis in reteaua penitenciarului prima emisiune realizata aici, cu detinuti si pentru detinuti.


O camaruta strâmta, pe undeva prin spatele clubului. Emotii, ultime retusuri, probe… La 11.00 fix, un simplu clic pe mouse-ul calculatorului s-a facut auzit in tot penitenciarul. 114 televizoare – din tot atâtea celule – s-au aprins si au transmis in acelasi timp prima emisiune adevarata. Peste 1.600 de detinuti au vazut ieri o emisiune asa cum tineau ei minte ca se da la televizor. Cu evenimente culturale, cu stiri, cu divertisment, cu sport. E drept ca nu au vazut-o pe Teo si nici pe Esca. Dar bucuria a fost cu atât mai mare cu cât prezentator si realizator era unul dintre ei, iar personajele de pe „sticla“ erau chiar ei.


„Am lansat acest post de televiziune cu circuit inchis pentru persoanele private de libertate din aceasta institutie, care pâna acum aveau posibilitatea de a urmari la televizor doar transmisiuni directe de la diferite activitati, spectacole ori competitii sportive petrecute in incinta institutiei. De astazi, o data pe saptamâna vor putea viziona timp de saizeci de minute o emisiune ampla, prin care detinutii vor fi informati despre toate evenimentele petrecute in penitenciar“, a declarat Raluca Teodosiu, psiholog si sef interimar al Serviciului de Reintegrare Sociala.


Programul emisiunilor a fost stabilit inca de acum câteva saptamâni. Vor fi cinci rubrici: „Invitatul saptamânii“, unde, saptamânal, un ofiter al penitenciarului va discuta pe diverse teme de interes; o rubrica religioasa, in care parintele capelan le va transmite detinutilor cuvântul Domnului; o rubrica pentru evenimentele culturale ale lunii in curs, precum si una de sport, având ca subiect competitiile desfasurate in cadrul institutiei.


Marius Pampu – realizator de emisiuni TV


Ideea pentru infiintarea postului de televiziune Info TV a luat nastere cu câtiva ani in urma. Iar vinovat pentru fapta aceasta s-a facut un detinut aparte: Marius Pampu – ziaristul a carui poveste cutremuratoare a aparut in paginile GdS acum câteva saptamâni. Cameraman, jurnalist in presa locala si nationala, profesia lui Marius a fost intrerupta acum sase ani, când o clipa nefasta l-a aruncat dupa gratii. De atunci, dorul dupa camera de filmat si agenda l-a torturat zi de zi. In timp, Marius Pampu a inceput sa se ocupe de inregistrarea video a evenimentelor din penitenciar, sperând mereu ca activitatea aceasta se va extinde. Despre visul sau de a se infiinta un studio de televiziune, unde sa realizeze emisiuni, a vorbit in cele din urma cu conducerea institutiei, care a incurajat de la bun inceput aceasta idee. Primul care s-a ocupat de proiect a fost maiorul Cristian Plesa, fostul sef al Serviciului de Reintegrare. Dupa promovarea acestuia si plecarea la Bucuresti, activitatea pentru infiintarea postului a ramas in grija conducerii, a Ralucai Teodosiu si a lui Marius. Desi proiectul a prins repede contur, abia acum o luna a putut fi materializat. „Era nevoie de o dotare tehnica pentru care conducerea a facut necontenit demersuri. In cele din urma, cu ajutorul Fundatiei Române pentru Artele Comunicarii si al posturilor de televiziune locale, acest studio a putut fi realizat“, a spus ieri Marius Pampu, in fata camerelor de filmat.


„Asta este fabrica de vise pentru o mie si ceva de oameni aflati aici. Nu este foarte performanta, recunosc, deocamdata avem strictul necesar. Dar vreau sa perfectionez acest studio. In curând, nu va exista nici o diferenta intre o emisiune realizata aici si una intr-un post de televiziune de afara“, a mai spus jurnalistul, stapânindu-si cu greu emotia.


Scapat de sub ochiul atent si oficial al camerelor de filmat si de urechile reportofoanelor, a lasat sa-i scape un oftat fericit si plin de emotii: „N-am dormit toata noaptea! Aseara, la 11.00, tot aici eram, sa pun totul la punct. Iar la cinci azi-dimineata am venit iar… Trebuia sa iasa perfect! Este tot ce am si iubesc!“, s-a destainuit, cu ochii stralucindu-i ca acum sase ani si mai bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU