24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSinistratii primesc ajutoare pe banda rulanta

Sinistratii primesc ajutoare pe banda rulanta

Guvernul a aprobat miercuri o serie de masuri destinate diminuarii efectelor inundatiilor si sprijinirii efortului de reconstructie a zonelor afectate.


Producatorii agricoli vor primi despagubiri de la bugetul de stat in valoare totala de 5,5 milioane RON (55 de miliarde de lei vechi) pentru pierderile suferite in urma inundatiilor. Zonele pentru care vor fi acordate despagubiri sunt Muntenia – Dobrogea – Oltenia, respectiv judetele Braila, Calarasi, Constanta, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Mehedinti, Olt, Teleorman, Tulcea, zona Moldova – judetul Galati si zona Banat – Crisana, cu judetul Caras Severin. Culturile agricole afectate total pentru care se acorda despagubiri si sumele maxime care se acorda pe unitatea de suprafata sunt: grâu de toamna si primavara, secara si triticale – 470 lei/ha; orz, orzoaica de toamna si primavara – 430 lei/ha; rapita de toamna si primavara – 470 lei/ha; porumb boabe – 500 lei/ha; floarea-soarelui – 450 lei/ha; soia – 550 lei/ha; sfecla de zahar – 750 lei/ha; legume – 1.960 lei/ha; plante furajere – 560 lei/ha. Nivelul maxim al despagubirilor pentru culturile agricole reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pâna la data producerii calamitatii naturale. Pentru pierderile de animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare diminuata cu valoarea subproduselor rezultate care vor fi valorificate.


Motorina, alimente si lemne pentru sinistrati


De asemenea, guvernul a decis ca locuitorii din zonele afectate de calamitati naturale vor primi gratuit material lemnos pentru reconstructia si repararea caselor si gospodariilor afectate de inundatii, precum si pentru incalzirea locuintelor pe perioada iernii. Banii vin si pentru achizitionarea, in regim de urgenta, a 14 motopompe si a anexelor aferente – 25 de miliarde si pentru achizitionarea echipamentelor si instalatiilor hidromecanice si electrice necesare punerii in functiune, si dupa caz, maririi capacitatii de pompare pentru inlaturarea efectelor inundatiilor – 28 de miliarde de lei vechi. Echipamentele sunt necesare pentru interventii in situatiile de urgenta de la: Ghidici – Rast – Bistret; Bistret – Nedeia – Jiu; Bechet – Dabuleni, judetul Dolj; Dabuleni – Potelu – Corabia, judetul Olt, si din alte judete. Totodata, persoanele afectate de inundatii din mai multe judete vor primi alimente si motorina, suma alocata pentru Dolj ridicându-se la aproape 800 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII