10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSali de examen in fierbere

Sali de examen in fierbere

Aerul irespirabil din salile de examen si canicula i-au supus pe candidatii examenului national de bacalaureat la un efort maxim de concentrare.


Candidatii examenului national de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2006, au inlocuit ieri, la proba orala de limba si literatura moderna, tinuta decenta din primele zile cu vestimentatia de sezon. Rochite vaporoase, fustite si maiouri, totusi in limita bunului-simt, „au defilat“ prin fata comisiilor de examinare.


„Decent, decent, dar cât sa mai rezistam? Azi, ne-am imbracat ceva mai lejer, pentru ca murim de cald. Nu va imaginati cum este in sala de examen: afara sauna, in sala sauna, noi ce sa mai facem? De influentat comisia, nici vorba. Notele se dau pe ceea ce stii, nu pentru cum te imbraci sau cel putin asa cred eu!“, a spus plictisita Mitiana, absolventa a Colegiului National „Carol I“ din Craiova.


Luându-si inima in dinti, candidatii doljeni au calcat pragul salilor de examen pentru a sustine in fata profesorilor examenul oral al probei de limbi moderne: engleza, franceza, germana, rusa, italiana sau spaniola.


„Canicula de pe parcursul zilei i-a pus in dificultate atât pe profesori, cât si pe candidatii doljeni. Este greu sa lucrezi cu oamenii in asemenea conditii. Oricât de rabdator ai fi, intr-o zi normala, la atâtea grade iti fierb si creierii! Conditiile oferite de salile de examen sunt aceleasi peste tot. In sali nu exista aer conditionat, iar oamenii stau de la 8.00 si pâna seara intr-o clasa. Inspectoratul Scolar a suplimentat PET-urile cu apa rece, atât pentru elevi, cât si pentru profesori. Chiar si in aceste conditii, incidente nu au fost, cel putin la Inspectoratul Scolar din Dolj nu s-a raportat nimic, pâna la ora 16.00“, a spus inspector scolar general adjunct Geanina Chirigiu, presedinta comisiei de examen.


La limba româna, promovabilitate 99,95%


Dupa cele doua zile de examen oral la limba si literatura româna, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj se declara multumiti. Potrivit presedintei comisiei judetene de bacalaureat, inspector Geanina Chirigiu, promovabilitatea la limba româna este de 99,95%. „Acest rezultat ne bucura. Din cei 6.157 de elevi inscrisi in acest an la examenul de bacalaureat, au promovat 6.155 de elevi. Doar doi ne-au facut probleme: unul a incercat sa fraudeze proba, iar altul nu a putut obtine nota minima de promovare, cinci“, a explicat Geanina Chirigiu. Potrivit sursei citate, in cea de-a doua zi a probei orale de româna, din cei peste 3.000 de tineri nu a fost eliminat nici unul. 2.814 candidati au obtinut nota 10, 1.122 de note sunt cuprinse intre 9 si 9.99, 936 de note sunt intre de 8 si 8.99 si s-au inregistrat doar 105 note de cinci.


A patra zi de examen


Potrivit calendarului de desfasurare a examenului national de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2006, si azi liceenii sustin proba orala la limba si literatura moderna, dupa care intra in pauza pâna luni, 3 iulie, când vor debuta probele scrise, cu limba si literatura româna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS