17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria da teren cadou unei firme

Primaria da teren cadou unei firme

Printr-un lant de hotarâri fara baza legala, municipalitatea vrea sa vânda un teren din curtea Spitalului de Neuropsihiatrie firmei SC Prima Medical SRL.


Un proiect de hotarâre al Consiliului Local Municipal Craiova amânat in februarie a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei de astazi a legislativului, fara ca alesii locali sa aiba timpul necesar studierii documentatiei necesare. Insistenta executivului de a prezenta subiectul in plen pe ultima suta de metri este direct proportionala cu gradul de nelegalitate al proiectului. Astfel, fara a preciza un temei legal concret dictat de normativele in vigoare, municipalitatea intentioneaza sa vânda un teren in suprafata de 600 mp, din Calea Bucuresti nr. 99, firmei Prima Medical SRL, care a construit deja pe acest pamânt un centru medical de diagnostic. Este vorba de „trecerea din domeniul public in domeniul privat si vânzarea prin negociere directa a terenului mentionat, de catre o comisie stabilita conform Legii nr. 550 din 2002“, privind vânzarea spatiilor comerciale cumparate de chiriasi. In situatia pamântului vânat de SC Prima Medical SRL nu este vorba de vreun spatiu comercial cumparat de vreun chirias, ci de o cladire amplasata pe un domeniu public concesionat pe 49 de ani, din curtea Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie, asa incât vânzarea nu se poate face conform Legii nr. 550. De altfel, la aceasta ora, singura modalitate de vânzare a terenurilor apartinând domeniului privat al unitatii administrativ-teritoriale este reglementata de Legea nr. 50/1991, republicata. Ea se refera insa numai la suprafete „destinate construirii“ si „in conditiile respectarii prevederilor documentatiilor de urbanism si de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii, in vederea realizarii de catre titular a constructiei“, ceea ce iarasi nu e cazul, deoarece firma respectiva a construit deja pe teren un imobil. De aceea, aceasta lege nici nu este invocata in referatul de sustinere a proiectului si nici nu putea fi amintita, intrucât centrul medical de diagnostic este deja construit, in vreme ce terenul de sub cladire este inca domeniu public, asadar nu mai poate fi vândut „in vederea realizarii de catre titular a constructiei“.


Eugen Marinescu, directorul Directiei legalitatea actelor din Prefectura Dolj, spune ca Legea autorizarii – nr. 50/1991 – este singura pe baza careia se poate face o vânzare din domeniul privat. „In general, vânzarea se poate face in temeiul Legii nr. 231 din 2000 (pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 – n.r.). Aici este vorba de un caz particular pe care nu-l cunosc“, a declarat Eugen Marinescu. In plus, el a mai spus ca, daca instrainarea s-ar face potrivit Legii nr. 50/1991, atunci negocierea pretului in nici un caz nu poate cadea in sarcina unei comisii constituite in litera altui act normativ. „Comisia pentru negocierea terenurilor vândute in baza Legii nr. 550 nu poate negocia vânzarea altor bunuri, in baza altor legi“, a mai spus Marinescu. Or, Primaria Craiova tocmai asta intentioneaza, potrivit proiectului in discutie si referatului prin care este fundamentat acesta.


Manevra juridica


Avizul juridic al actului, respectiv referatul, este lipsit de orice esenta legala, bazându-se pe alta hotarâre de consiliu local, la rândul ei suspectata de nelegalitate. Astfel, primaria sustine ca vânzarea se face „conform Hotarârii nr. 509 din 2005 a Consiliului Municipal“. Daca rasfoim Hotarârea nr. 509, descoperim ca articolul invocat nu poate fi incadrat in nici o lege din România: „Art. 5. Terenurile aferente celorlalte constructii, care nu sunt reglementate prin Legea nr. 550/2002 si OUG nr. 110/2005 (privind destinatia cabinetelor medicale – n.r.), vor fi vândute prin negociere directa, conform hotarârilor individuale ale Consiliului Local Municipal Craiova“. Nici aceasta hotarâre nu a fost sustinuta printr-un referat de specialitate, dar a obtinut avizul de legalitate al Prefecturii Dolj. „Consiliul local nu poate vinde terenuri in afara cadrului legal general. Probabil ca juristii nostri au considerat ca primaria poate folosi acel articol, dar justificat de legile in vigoare. Daca el este insa asezat la temelia altei decizii fara a fi sprijinit de legea care reglementeaza vânzarea in respectiva decizie, atunci am putea vorbi de o nelegalitate“, a mai spus directorul Eugen Marinescu. Punctul de vedere al municipalitatii, transmis prin purtatorul de cuvânt, este ca titlurile de legi inscrise in material sunt edificatoare, desi redactorii GdS le-au aratat ca nici unul nu se refera la procedura de vânzare aplicata in cazul SC Prima Medical SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS