5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFemeile de la tara primesc indemnizatie

Femeile de la tara primesc indemnizatie

Doljencele care au lucrat in strainatate cu contracte de munca, incheiate prin firme autorizate, sau cele care muncesc in sistemul agricol si isi platesc impozitul vor putea beneficia peste doar sase luni de opt milioane de lei, primiti ca indemnizatie pentru a-si creste bebelusii pâna la implinirea vârstei de doi ani.


Numarul celor care beneficiaza de indemnizatia de opt milioane de lei, pentru cresterea copilului in vârsta de pâna la doi, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap, se va mari considerabil incepând cu 1 ianuarie 2007. In sedinta de guvern de miercuri, 14 iunie, au fost aduse noi modificari Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005. In prezent, in Dolj, primesc banii necesari cresterii copilului 3.149 de mame si 915 tati.


Doljenii intorsi acasa din tari straine au dreptul la indemnizatie


Modificarile survenite la lege vizeaza extinderea categoriilor de persoane care vor putea sa primeasca indemnizatia cuvenita pentru a sta acasa sa isi creasca bebelusul. Astfel, in plus fata de persoanele care beneficiau pâna acum de concediu de maternitate si indemnizatie, vor avea aceste drepturi persoanele care au lucrat cu contract de munca in strainatate si pot face dovada, dar si persoanele care au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare profesionala din initiativa reprezentantilor firmei angajatoare. „Exista un numar insemnat de doljeni care pleaca la munca in strainatate si care, la intoarcerea in tara, aduc pe lume copii. Multi dintre ei lucreaza pe baza contractelor semnate prin Agentia Nationala de Migratie a Fortei de Munca sau prin anumite firme autorizate. Presupun ca aceste completari au venit din necesitatea de a-i convinge pe parinti sa ramâna alaturi de bebelusi sa ii creasca, sa nu ii mai lase in grija bunicilor sau rudelor“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj. Aceleasi drepturi le vor avea si doljenii care se afla in intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice sau tehnologice.


Asistentii maternali nu au dreptul sa primeasca indemnizatia pentru cresterea copilului


Si absolventele invatamântului universitar, care au obtinut diploma de licenta si nasc la maximum 60 de zile dupa terminarea facultatii, au dreptul sa stea doi ani acasa si sa primeasca opt milioane de lei ca sa-si creasca micutii. Totodata, actul normativ clarifica unele prevederi ale Ordonantei de Urgenta nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. In ceea ce priveste actele doveditoare privind plata impozitului pe venit pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, sunt mentionate explicit si activitatile agricole, si plata impozitului agricol. Prezentarea acestor acte constituie una dintre conditiile pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului. De asemenea, asistentul maternal profesionist nu poate sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, deoarece ar insemna sa renunte la statutul de asistent maternal profesionist, lucru care anuleaza posibilitatea de a mai lua acasa copii. Florian Vlaescu, directorul executiv al Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj, a mentionat ca pâna in prezent nu a primit de la guvern noile completari si modificari ale Ordonantei de Guvern nr. 148/2005. „Noile modificari reprezinta noutati semnificative pentru mamele care aduc pe lume copii. Multe dintre reglementari sunt insa vechi. Si pâna acum persoanele care isi plateau impozitele din venituri proprii puteau beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului“, a spus Florian Vlaescu.


Modificari legislative


Potrivit modificarilor Ordonantei de Guvern nr. 148/2005, mai au dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului:


– persoanele care nu au solicitat dreptul la indemnizatie, desi ar fi fost indreptatite sa beneficieze;


– persoanele care au beneficiat de pensii de invaliditate;


– persoanele care au statut de avocat etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS