17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSuspendati din meseria de parinti

Suspendati din meseria de parinti

Meseria de parinte a aparut in România in urma cu trei ani, ca o solutie de reintegrare a micutilor din centrele de plasament in familii, la asistentii maternali profesionisti. De la inceputul anului si pâna in prezent, 13 asistenti maternali din Dolj au fost suspendati, din cauza neglijarii copiilor sau adapostirii acestora in locuinte necorespunzatoare.


O slujba cu carte de munca si un salariu decent, cu asta se aleg de câtiva ani incoace femeile, dar si barbatii ramasi fara serviciu, din judetul Dolj. 200 de doljence au in ingrijire acasa copii de la numai câteva luni si pâna la vârsta adolescentei. Mamele „adoptive“ s-au reprofilat, urmând cursuri pentru atestarea meseriei de asistent maternal profesionist.


Remuneratie pe masura: salariu si sporuri


Ca orice slujba, ingrijirea copiilor implica responsabilitati majore, dar si satisfactii deosebite. Prea multe conditii pentru a deveni asistent maternal nu sunt cerute, doar urmarea unui curs de atestare, de minimum 40 de ore, aptitudini parentale evaluate de un psiholog si o locuinta corespunzatoare. Asistentul maternal este angajat cu contract de munca, primeste un salariu de 3.600.000 de lei, la care se adauga alocatiile si indemnizatiile copilului. „Pe lânga salariu, asistentii maternali primesc numeroase sporuri, in functie de vârsta si nevoile copilului. Daca micutul luat in ingrijire are handicap, familia primeste un spor, care se ridica la 25% din salariu si 15%, reprezentând sporul de risc. Asistentii maternali mai primesc alocatie pentru hrana, imbracaminte, cazarmament, jucarii, sume acordate diferit, in functie de vârsta copilului. Pentru o familie care ia in ingrijire doi copii, banii care ii intra in casa depasesc 10 – 12 milioane de lei“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj.


„A venit si si-a dat demisia“


In primele sase luni, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj au descoperit situatii in care micutii luati in ingrijire de asistentii maternali nu erau ingrijiti corespunzator, erau neglijati sau locuiau in conditii improprii. „De la inceputul anului si pâna acum, am fost nevoiti sa retragem opt atestate ale asistentilor maternali. La vizitele lunare intreprinse de asistentii sociali ai directiei, acestia au descoperit ca micutii erau lasati singuri acasa, nu erau ingrijiti corespunzator sau erau neglijati. Initial, dam un avertisment asistentului maternal, urmând sa il monitorizam foarte bine. Am fost nevoiti, in cazuri exceptionale, sa retragem de la prima abatere atestatul. Am avut insa si un asistent maternal care nu a mai dorit sa practice meseria, cel putin pentru o perioada, iar altul care a venit si si-a dat demisia“, a mentionat Cornel Baloiu.


Atasare, pâna la infiere


Reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului au mai suspendat, din ianuarie si pâna in iunie 2006, cinci activitati ale asistentilor maternali, deoarece acestia nu aveau conditiile corespunzatoare de ingrijire si adapostire a micutilor. Exista insa si cazuri de asistenti maternali care s-au apropiat atât de mult de copiii aflati in ingrijire, incât au solicitat infierea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS