11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn cercetator vorbeste despre cariera si familie

Un cercetator vorbeste despre cariera si familie

Este de loc din Vâlcea, a avut o cariera fulminanta atât in domeniul cercetarii stiintifice, politicii, cât si in cel al pedagogiei universitare. Cezar Gabriel Avram este in prezent directorul Institutului de Cercetari Socio-Umane „C.S. Nicolaescu-Plopsor“ din Craiova si profesor la catedra de Stiinte Politice. Are o casnicie fericita de aproximativ 27 de ani cu Iulia, femeia care l-a inteles si i-a impartasit aspiratiile.


Cezar Avram provine dintr-o familie de intelectuali, tatal fiind economist, iar mama cadru didactic. Primii ani de scoala i-a urmat in judetul Vâlcea, in satul natal Stirbesti. Dupa terminarea scolii generale, adolescentul s-a inscris la colegiu, actualul „Carol I“, dupa care, aflând ca s-a facut o clasa speciala de matematica a profesorului Raducanu in Liceul „Fratii Buzesti“, s-a transferat. „Eram pregatit pentru a fi medic, parintii mei isi doreau foarte mult acest lucru. Insa, eu eram mai mult cu partea umanista, desi urmasem un liceu cu profil matematica. Când le-am spus alor mei ca eu vreau sa urmez Facultatea de Istorie, s-au suparat foarte rau, m-au pus chiar, pe perioada vacantei, sa muncesc, sa car ladite cu fructe… Sperau ca astfel ma vor determina sa ma razgândesc. Am plecat la Bucuresti insa si mi-am ridicat dosarul de la Facultatea de Medicina, unde il depusesem, si m-am inscris la Facultatea de Istorie. Am avut ghinionul sa pic cu câteva sutimi. In toamna am dat la Gaze si Petrol, apoi in anul urmator am reusit sa fiu admis la Facultatea de Istorie, din cadrul Universitatii din Bucuresti, implinindu-mi astfel visul“, a povestit directorul Institutului de Cercetari Socio-Umane.


A pierdut sirul examenelor date pentru a ocupa functii importante


Dupa absolvirea facultatii, desi isi dorise foarte mult sa ramâna in Capitala, Cezar Avram a fost nevoit sa se intoarca in Craiova, deoarece parintii nu suportau ideea ca singurul lor fiu sa se stabileasca departe de casa. A fost repartizat la Muzeul Olteniei pâna in 1979, apoi a dat concurs la Institutul de Stiinte Socio-Umane „Nicolaescu-Plopsor“, unde a ocupat functia de istoric cercetator. „Toate functiile pe care le-am ocupat in viata au fost luate prin multa munca, prin studiu aprofundat si concursuri, peste concursuri. Am si pierdut sirul examenelor date pâna in prezent… Am ocupat pe rând functii ca: istoric principal, cercetator stiintific, cercetator stiintific principal III, cercetator stiintific principal II, cercetator stiintific principal I la Institutul de Cercetari Socio-Umane «C.S. NicoIaescu-Plopsor». La muzeu am invatat cu adevarat istorie, am avut la dispozitie arhive, biblioteci, m-am documentat. Am urmat doctoratul cu tema «Colectivizarea». Am dat apoi concurs la universitate, unde eram deja profesor asociat, pentru a deveni conferentiar. In urma altor concursuri am devenit profesor la catedra de Stiinte din cadrul Facultatii de Istorie-Filosofie-Geografie a Universitatii Craiova“, a adaugat Cezar Avram. Pe lânga toate aceste functii detinute de-a lungul anilor, are si titlul academic de doctor in istorie obtinut la Universitatea din Bucuresti.


A renuntat la cariera politica pentru a-si continua cercetarile stiintifice


Pe lânga cercetarea stiintifica intreprinsa, Cezar Avram a ocupat si functii de consilier judetean, iar apoi municipal si membru al Partidului Democrat. A renuntat insa la cariera politica din cauza „ideologiilor“ si pentru a se axa pe meseria pe care o practica din pasiune. Mentioneaza insa, cu mândrie, ca se numara printre initiatorii Imnului Craiovei, ai stemei urbei, ideea numirii cetatenilor de onoare si formarii ziarului Primariei Craiova apartinându-i, de asemenea. „Am cunoscut foarte multi oameni in anii când am fost consilier si implicat in viata politica. Chiar vreau sa scriu o carte despre acea perioada, dar si despre Revolutia din decembrie 1989, despre care cunosc multe date, dar nu le pot face inca publice pâna nu primesc toate documentele istorice de care am nevoie“, a spus directorul institutului.


S-a casatorit la 30 de ani


In paralel cu concursurile si aspiratiile profesionale, Cezar Avram s-a implinit si familial. S-a casatorit, „oarecum târziu“, la 30 de ani, cu Iulia, profesoara de engleza. La numai un an dupa nunta facuta intr-un cadru „cât se poate de restrâns“ la Casa Universitarilor, a aparut pe lume fiica lor, Oana Maria. Fiica a absolvit Facultatea de Litere, Sectia engleza-franceza, lucrând in prezent in mass-media in Bucuresti. „Când ne-am casatorit, eu scriam pe la diferite publicatii, faceam meditatii si eram deja profesor asociat la facultate. Am avut mare noroc ca si sotia mea sa aiba aceleasi aspiratii de la viata, nefiind atrasa de lucrurile materiale, ci de carti in mod special, cercetare… N-am avut prea mari pretentii de la viata, sa detinem nu stiu ce case, masini etc., am avut alte scopuri mult mai importante pentru a ne implini ca oameni. Nu am cerut de la viata imposibilul, ci doar sa avem o casa, sa putem juca linistiti sah, sa citim o carte!“, a adaugat profesorul universitar.


Pentru Cezar Avram prioritatile sunt altele: „Am o mama care are 80 de ani si la care trebuie sa merg cel putin din doua in doua zile si un socru, Liviu Pop, pe care il respect si care trebuie, de asemenea, ajutat la vârsta batrânetii“.


„Sotia ma suplineste in absolut tot“


Cezar Avram marturiseste cu sinceritate ca nu a numarat nicioadata anii de casnicie, sotia fiind mai mult cu „aniversarile, cu protocolul“. Sotii Avram nu au avut timp sa isi petreaca un concediu din anul 1982, insa acest fapt nu i-a impiedicat sa fie fericiti si impliniti. „Sotia ma suplineste in absolut tot, ne-am inteles in toti acesti ani perfect. In casnicia noastra, respectul, potrivirea au reprezentat totul… Orice tânar care paseste in viata de cuplu trebuie sa aiba un respect deosebit pentru partener, pentru ca atunci când iubirea dispare sa ramâna prietenia, intelegerea, sustinerea celui de lânga tine. Caracterul omului de lânga tine este totul“, a afirmat profesorul universitar.


Cezar Avram a publicat si numeroase lucrari stiintifice, fiind autorul a peste 15 carti, a contribuit la alte 25, are sute de studii si comunicari si articole publicate in strainatate in reviste de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS