6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasa, un vis prea indepartat pentru tineri

Casa, un vis prea indepartat pentru tineri

Mii de tineri craioveni viseaza la o locuinta si isi depun dosarele la primarie, pentru a obtine o garsoniera sau un apartament ANL. La acestia se adauga alte zeci de tineri, care au crescut in centrele de plasament si care la implinirea vârstei de 18 ani sunt nevoiti sa paraseasca institutiile de ocrotire ale statului, ajungând in strada.


Reprezentantii Primariei Craiova nu au la aceasta data o situatie exacta a numarului de tineri craioveni, pâna in 35 de ani, care si-au depus dosarele pentru solicitarea unei locuinte ANL. Ei spun ca in prezent se desfasoara „procesul de reactualizare a tuturor dosarelor existente“. Inainte de aceasta etapa se aflau pe listele de asteptare peste 3.000 de tineri. „In iunie a expirat termenul-limita de depunere a documentatiilor anuale, acum desfasurându-se o actualizare a dosarelor. Nu putem preciza un numar, nici macar cu aproximatie, insa putem mentiona faptul ca exista tineri care si-au depus dosarele de câtiva ani, dar nu au inregistrat un punctaj mare. Oricum, numarul locuintelor construite este mic fata de cererea existenta“, a mentionat Carmen Licu, purtator de cuvânt al Primariei Craiova. Reprezentantii municipalitatii au precizat ca au fost deja repartizate 250 de locuinte ANL si 180 de locuinte sociale.


2,8 milioane de lei de la stat, la iesirea „din sistem“


Pe lânga mii de persoane tinere, aflate la inceput de drum si care au prea putine sanse sa ajunga in posesia unei locuinte, se afla adolescentii care, la implinirea vârstei de 18 ani, trebuie sa spuna adio asistentilor sociali si sa isi croiasca singuri drumul in viata. „Anul trecut, 47 de tineri care au implinit vârsta de 18 ani au iesit, asa cum oficial mentionam, «din sistem». Dintre acestia, 37 s-au reintegrat in familiile naturale, iar zece au ramas in apartamentele de tip familial ale directiei, fiind in continuare la studii, iar noi suntem obligati sa le asiguram cele necesare. Anul acesta, pâna in prezent, 17 tineri au parasit centrele de plasament. La parasirea centrului, fiecare tânar primeste 2.800.000 de lei ca alocatie“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice, in cadrul DGASPC Dolj.


Doua garsoniere mai pot adaposti tinerii majori institutionalizati


Guvernul a adoptat in urma cu câteva zile o strategie nationala de incluziune a tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului, de construire a unor locuinte pentru acestia. Hotarârea vine in special in sprijinul tinerilor care provin din sistemul de protectie a copilului. „Aceasta strategie va fi implementata in perioada 2006-2008, pentru ca aceste cheltuieli trebuia prevazute in fondurile consiliului judetean, in anul 2005. Directia pentru Protectia Copilului Dolj a reusit, printr-un program finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si consiliul judetean, sa amenajeze 12 camere, de tip garsoniera, in fostul Centru de Plasament nr. 9. Dintre aceste locuinte, zece sunt deja ocupate de tineri institutionalizati care au implinit vârsta majoratului, dar care isi continua studiile la postliceale sau facultati. Constructia unei locuinte in tara noastra nu o face insa decât Autoritatea Tutelara, deci consiliul local si primariile“, a adaugat seful Serviciului Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj.


Strategia nationala de incluziune


Noul act normativ adoptat de guvern prevede, printre altele, subventionarea, pe o perioada de pâna la trei ani, a platii chiriei destinate persoanelor/familiilor din grupul-tinta, in conditiile legii; construirea de locuinte pentru tineri destinate inchirierii si construirea de locuinte sociale, prin programele elaborate la nivel national; amenajarea si construirea de centre protejate de insertie sociala destinate tinerilor definiti in grupul-tinta, pentru o perioada de cel mult trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU