16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalHenri Coanda - mentorul comunei Perisor

Henri Coanda – mentorul comunei Perisor

O data ajuns in comuna doljeana Perisor nu poti sa nu te opresti sa arunci o privire prin muzeul dedicat de localnici marelui savant de talie mondiala, Henri Coanda, pionierul aviatiei românesti.


In Perisor, in ultimul an a fost amenajat de edili un muzeu al satului. Casa Memoriala „Henri Coanda“ aminteste trecatorilor de numele pionierului aviatiei de la Perisor, devenit azi legenda. Henri Coanda s-a nascut la Bucuresti, pe 7 iunie 1886, fiind al doilea copil al unei familii numeroase. Tatal lui era generalul Constantin Coanda, fost profesor de matematica la Scoala nationala de poduri si sosele din Bucuresti. Mama, Aida Danet, a fost fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania. Inca din copilarie, viitorul inginer si fizician a fost fascinat de miracolul vântului, dupa cum isi va aminti mai târziu. Urmând cursurile primare, nu intâmplator, la scoala ce purta numele iluministului Petrache Poenaru, apoi ale Colegiului „Sfântul Sava“, Henri Coanda si-a petrecut anii copilariei mai mult la bunicii sai de la Perisor, facând vizite dese la Calafat si Craiova, unde acestia aveau proprietati. „Bunicul sau a fost vataf al comunei pe mosia unuia dintre boierii zonei. Cei mai frumosi ani ai copilariei si vacantele au fost petrecute de Henri Coanda aici, la noi, la Perisor“, spun batrânii satului. De asemenea, din cele spuse de ei, copilului Coanda ii placeau tare mult mâncarurile traditionale oltenesti – sarmalele, gogosile, ciorba taraneasca, dar cel mai mult ii placea pâinea in tast si ciorba de ciuperci, facute chiar de bunica sa. De aceea, potrivit primarului comunei, Mariana Chipirlin, amenajarea unui muzeu care-i poarta numele exprima de fapt amintirea vie a celui care a fost „pionierul aviatiei de la Perisor“.


Trecutul lui Coanda, mereu viu


„Menirea acestui muzeu nu este alta decât aceea de a evoca tainele trecutului prin imagini si fotografii. Am surprins fragmente din viata marelui savant. Pe 7 iunie, când Henri Coanda ar fi aniversat 120 de ani de la nastere, pe frontispiciul muzeului am amplasat o placa comemorativa“, a spus Mariana Chipirlin. Potrivit acesteia, datorita sprijinului acordat de Asociatia Româna pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Craiova, a fost posibila si amplasarea unui avion IAR 93, in curtea muzeului. Alt simbol al existentei lui, despre care localnicii povestesc cu mare drag, este un nuc care a fost plantat chiar de Henri Coanda.


Carte de vizita – Henri Coanda


Continuând studiile la Liceul Militar din Iasi, viitorul savant a avut prilejul sa intre in contact cu cele mai diverse paturi sociale si medii de cultura si, asa cum avea sa constate, astfel i s-a decis „marea pasiune a vietii“, aceea de a patrunde „in universul si poezia matematicilor“, insusindu-si principiul temeiniciei lucrului facut si ajungând la concluzia ca „nici un om nu trebuie sa uite ce datoreaza parintilor sai“ si, in acelasi timp, dascalilor de inceput. Ca, asa cum spunea intr-o scrisoare, savantul, „ceea ce se invata in anii liceului este temelia cunostintelor de mai târziu pe care se dezvolta specializarea, bineinteles, in climatul evolutiv al etapelor ce se succed“.


Pentru Coanda, etapele care s-au succedat au insemnat studii temeinice in Germania, Belgia, Franta, care l-au inarmat atât cu solide cunostinte confirmate de patru diplome de specializare la vârsta de 24 de ani, cât si cu principii ale cercetarii, ale cunoasterii in cele mai diverse domenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS