12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMacesu de Jos, de doua luni sub ape

Macesu de Jos, de doua luni sub ape

Cu toate ca Dunarea s-a retras din majoritatea localitatilor afectate, lupta autoritatilor cu apele este departe de a se fi sfârsit. In Macesu de Jos fluviul nu vrea sa se retraga, iar in celelalte comune afectate de inundatii sinistratii au inceput sa isi piarda rabdarea asteptând ajutoarele de la guvern.


In timp ce primarii din Negoi, Rast, Bistret, Cârna si Bechet asteapta banii de la guvern pentru reconstructia caselor, la Macesu de Jos efortul autoritatilor de a scoate apa din case si fântâni seamana din ce mai mult cu legenda Mesterului Manole. Dupa ce motopompele evacueaza apa, aceasta se intoarce si operatiunea trebuie repetata la nesfârsit. „In zona joasa a comunei nu a scazut nivelul, cu toate ca motopompele evacueaza apa din fântâni si case de câteva saptamâni. Cum scade cinci centimetri in lacul cel mare din incinte, cum scade si din pivnite si fântâni. Pâna nu va scadea apa din balta, nu o sa putem evacua apa din gospodarii“, a explicat Florea Cone, primarul din Macesu de Jos. In tot acest timp, locuitorii comunei au asteptat ca autoritatile sa gaseasca solutia salvatoare. „De o saptamâna stam si asteptam sa se gaseasca o solutie, pentru ca bresa din digul de la Nedeia a functionat pâna acum sapte, opt zile, dar când nivelul apei din incinta a scazut, digurile de compartimentare au iesit la suprafata si acum retin apa. Este deci nevoie de o noua spatura, fie in digul de la Dunare, fie in canalul CA0, care acum nu mai este acoperit de ape. Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), sucursala Dunare-Olt, considera ca spargerea canalului nu este solutia potrivita. Asta pentru ca le-ar afecta lor sistemul de irigatii, care oricum este afectat, si nu va mai putea fi folosit decât dupa foarte mult timp“, a spus primarul Cone.


Canalul de irigatii inundat, mai important decât jumatate de sat


ANIF sustine insa ca nu ar avea rost sa se faca o bresa in canalul CA0 atâta timp cât apa scade in fiecare zi cu trei, cinci centimetri. „Apa masoara in incinta Bistret-Nedeia-Jiu un metru si jumatate, diferenta de nivel dintre Dunare si incinta este de 90 de centimetri, iar apa scade in Macesu de Jos cu peste trei centimetri pe zi. Au fost propuneri pentru crearea unei brese in CA0, dar atâta timp cât apa se retrage in mod natural, nu are nici un rost sa spargem canalul“, a explicat Viorel Tirei, inspector-sef ANIF, sucursala Dunare-Olt. Tirei este insa contrazis de primarul din Macesu de Jos, care a declarat ca apa din zona joasa a comunei nu a mai scazut deloc in ultimele zile. Reprezentantii ANIF si cei ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dolj s-au intâlnit ieri-dimineata cu prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, pentru a gasi o solutie ca apa din incinta Bistret-Nedeia-Jiu sa se retraga mai repede. In urma discutiilor, mai-marii judetului au considerat ca nu este nevoie de crearea unei brese in CA0 atâta timp cât apa inca se retrage. „Vom lasa apa sa se scurga in mod natural si vom sparge canalul doar daca nu o sa mai scada nivelul in gospodarii si fântâni. In timp ce apa se retrage in mod natural, o ajutam si noi cu motopompele. Este foarte greu insa, deoarece, din cauza pânzei freatice care este foarte sus si a apei din incinta, nivelul in zona joasa a comunei ramâne constant si ce scoatem pe o parte se intoarce prin cealalta parte“, a explicat colonelul Liviu Raducan, seful ISU Dolj.


Sinistratii asteapta vesti de la guvern


Daca in Macesu de Jos motopompele nu pot functiona la capacitate maxima, in Negoi, Rast, Cârna si Bistret acestea au scos apa din toate gospodariile si fântânile afectate de inundatii. Scapati de apa verde si urât mirositoare, oamenii nu mai vor acum decât o veste buna de la guvern. Cum vestea se lasa cam mult asteptata, sinistratii se gândesc cu groaza ca iarna ii va prinde sub cerul liber. „Oamenii asteapta o veste buna de la guvern, ca lunile trec si ne trezim in iarna fara casa si masa. Nici macar modulele nu le-am primit, ca asa mai avem si noi o speranta si oamenii un adapost in calea vânturilor si ploilor care s-au abatut asupra noastra“, a spus Iulian Silisteanu, primarul din Rast. Si oamenii din Cârna sunt nerabdatori sa afle când vor primi ajutor de la Bucuresti.


„Nu stim nimic de reconstructie, dar sper ca vom primi cât mai repede un ajutor, deoarece oamenii sunt nerabdatori sa se apuce de reconstructie“, a precizat Constantin Radu, primarul din Cârna. Sinistratii doljeni mai au insa mult de asteptat pâna sa-si vada casele reconstruite cu banii de la guvern si Dunarea retrasa inapoi in matca ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS