16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComunele doljene, condamnate la saracie

Comunele doljene, condamnate la saracie

Zeci de comune doljene sunt condamnate anual la saracie de edilii nepasatori. Cu toate ca bugetele de subzistenta nu le permit realizarea unor investitii pentru a imbunatati viata comunitatii, primarii nu catadicsesc sa intocmeasca proiecte pentru a obtine finantare externa.


In anul 2006, 26 dintre cele 111 unitati administrativ-teritoriale ale judetului Dolj au avut nevoie de o suplimentare a bugetelor pentru a-si putea acoperi cheltuielile de functionare. Suma de 2,7 miliarde de lei vechi repartizata de Consiliul Judetean Dolj fiecareia dintre cele 26 de localitati si considerata de autoritatile doljene suficienta pentru supravietuire nu a putut acoperi si alte cheltuieli pe care o comuna saraca le-ar fi putut avea. Astfel, in aceste cazuri, singurele sanse de dezvoltare si de realizare a unor investitii au fost harnicia primarului si capacitatea acestuia de a gestiona cât mai bine activitatea institutiei pe care o conduce. Comunele sarace, intre care se numara Botosesti-Paia, Gogosu, Intorsura, Grecesti sau Secu, au avut posibilitatea de a intocmi proiecte pentru a obtine finantare prin programe special create in scopul dezvoltarii rurale. Mai mult, autoritatile judetene s-au oferit sa acopere cofinantarea care le-a revenit primariilor. Constantin Dascalu, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca proiectele depuse au constituit unul dintre cele cinci criterii pe care CJ Dolj le-a avut in vedere la repartizarea banilor alocati special in acest sens. „Localitatile care au depus proiecte au fost sustinute de noi cu bani pentru cofinantare. Asta este sansa lor, dar aici depinde foarte mult de primari si de felul in care stiu sa-si gestioneze activitatea si banii primiti de primarie. Consiliul ii sprijina cu informatii, dar ei trebuie sa intocmeasca liste de prioritati si studii de fezabilitate pentru proiectele pe care vor sa le faca“, a spus Constantin Dascalu.


Intorsura, primarie fara proiecte, dar cu certuri intre edili


Primarii comunelor sarace, care nu au posibilitatea de a face rost de bani la buget prin colectarea unor taxe si impozite mari, nu sunt facuti din acelasi aluat. In timp ce majoritatea lor au batut drumul pâna la Craiova pentru a obtine informatii despre intocmirea proiectelor si obtin finantare pentru acestea, exista si edili care au ca principala preocupare cearta cu colegii din primarie. Florea Tudor, primarul comunei Intorsura, a declarat ca desi primaria pe care o conduce nu a dus lipsa de nimic, pentru comuna nu s-au putut face investitii sau proiecte din cauza neintelegerilor existente la nivelul autoritatilor locale. „Nu am facut proiecte si nici investitii finantate de consiliu nu avem pentru ca nu ma inteleg cu consilierii si cu viceprimarul. La primarie am avut tot ce ne trebuie, dar de altceva nu am avut timp cu toate problemele astea pe cap“, a spus gospodarul-sef din Intorsura. Cu alte cuvinte, satenii din Intorsura nu au putut beneficia de nici una dintre facilitatile existente demult in alte localitati pentru ca alesii locali nu au binevoit sa transmita la CJ Dolj lista cu prioritati pe care le are comuna si nu au intocmit proiecte pentru a obtine finantare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII