13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBadescu plateste datoriile cu credite

Badescu plateste datoriile cu credite

Pentru a-si plati datoriile de 60 de miliarde de lei, RAADPFL Craiova a decis sa contracteze un imprumut bancar, in luna iunie. In acest fel, directorul regiei, Ilie Badescu, spera sa iasa din vizorul sefilor si sa isi pastreze fotoliul si in urmatorii ani.


Contractarea creditelor bancare pentru acoperirea diverselor cheltuieli a devenit o moda, in 2006, in administratia locala craioveana. Dupa ce usile au fost deschise, in acest domeniu, chiar de municipalitate, care a decis sa ia un credit de 700 de miliarde de lei „pentru lucrari de interes public“, a venit rândul Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova sa amaneteze bugetul local pentru o suma de sase milioane de euro, pentru achizitionarea de autobuze moderne.


Ultimii care si-au propus sa se imprumute in banca sunt reprezentantii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. Acestia nu doresc insa sa cumpere cine stie ce utilaje de ultima ora, conducerea regiei incercând doar, printr-un imprumut, sa isi acopere datoriile in valoare de 60 de miliarde de lei, pe care le are catre stat. In aceasta suma, procentul cel mai mare il reprezinta datoriile catre bugetul asigurarilor sociale, somaj si sanatate, in valoare de aproximativ zece miliarde de lei. Cu alte cuvinte, regia nu a reusit sa le achite angajatilor datoriile care ii reveneau de virat. La acestea se adauga alte datorii, cum ar fi cele fata de bugetul local, de aproximativ 560 de milioane de lei, sau catre bugetul de stat, de 673 de milioane de lei.


In ciuda debitelor inregistrate, regia a reusit insa sa iasa pe profit daca e sa tinem cont de raportul de audit financiar. In baza acestuia, RAADPFL Craiova a avut, la sfârsitul anului 2005, un profit de 2,2 miliarde de lei.


Badescu vrea imprumut in luna iunie


Luat in vizor de executivul primariei, pentru modul defectuos de administrare a regiei pe care o conduce de câtiva ani, directorul acesteia, Ilie Badescu, a decis ca e momentul sa contracteze un imprumut pentru a le inchide gura sefilor. Ideea acestuia este foarte simpla, dupa cum sustine el. „Iau banii de la banca, platesc toate datoriile o data si scap de probleme. Ne mai ramân pe urma doar ratele lunare pe care le vom plati in sase-sapte ani si care sunt mult mai mici“, a precizat Badescu.


Directorul RAADPFL Craiova spera in acest fel sa nu fie scos la pensie in februarie 2007, când implineste vârsta necesara, si sa mai ocupe câtiva ani fotoliul de sef al regiei. Prin achitarea datoriilor de 60 de miliarde de lei, regia nu va mai figura cu debite uriase, ci doar cu rate lunare insignifiante in ochii sefilor.


Badescu sustine ca nu are nevoie sa organizeze licitatie pentru a alege banca de la care va lua imprumutul deoarece este agent economic. Mergând pe aceasta idee, Badescu a inceput deja sa analizeze in amanunt ofertele tuturor bancilor din Craiova pentru a o identifica pe cea care ofera cea mai mica dobânda. In prezent, regia nu prea are cu ce sa garanteze imprumutul bancar, in aceasta situatie bugetul local trebuind sa fie din nou pus gaj. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu s-a dovedit insa retinut când a aflat de intentia directorului RAADPFL Craiova de a lua din banca 60 de miliarde de lei, precizând ca va analiza intentia acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII