10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii evaluatori, mai bine platiti

Profesorii evaluatori, mai bine platiti

Ministerul Educatiei si Cercetarii aloca in acest an mai multi bani profesorilor implicati in examenele nationale.


Profesorii angrenati in examenele nationale – Teste Nationale si Bacalaureat (supraveghetori, evaluatori, examinatori la probele orale si scrise, informaticieni, presedinti de comisie), vor primi din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) mai multi bani decât in 2005. Potrivit ministrului educatiei, Mihail Hardau, sumele primite in anii anteriori de profesorii care au participat la desfasurarea in bune conditii a examenelor nationale nu reprezinta o compensatie reala pentru munca depusa. „Din acest motiv, am hotarât ca sumele de bani sa fie majorate“, a spus Mihail Hardau, ministrul educatiei.


50.000 de lei pentru fiecare lucrare evaluata


Liderii de sindicat din invatamântul doljean spun ca, anul acesta, intre profesorii supraveghetori de la Testele Nationale (TN) nu vor mai aparea diferente la plata. „Pâna anul trecut, MEdC tinea cont de vechimea in invatamânt si de gradul didactic. Acelasi lucru este valabil si pentru dascalii care vor participa la examenul de Bacalaureat. Acum va exista, pentru aceeasi munca, aceeasi plata pentru profesori; nu pot sa nu afirm faptul ca se putea si mai bine“, a spus Constantin Lungulescu, vicepresedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj.


Potrivit sursei citate, in acest an, profesorii vor primi bani in functie de rolul pe care il au la examene: profesorii evaluatori (Teste Nationale) – 37.500 de lei pe lucrare, fata de 30.000 de lei (2005), profesorii supraveghetori la Teste Nationale – 350.000 de lei pe zi, fata de 240.000 de lei (2005). La examenul de Bacalaureat situatia se schimba, un profesor evaluator va primi 50.000 de lei pentru fiecare lucrare, fata de cei 40.000 de lei anul trecut. „Examinarea orala a elevilor va fi remunerata cu suma de 30.000 de lei pentru fiecare candidat, spre deosebire de anul trecut când dascalii primeau pentru aceeasi activitate doar 24.500 de lei. Supraveghetorilor le vor intra in buzunar pentru cele trei ore de asistenta 400.000 de lei, fata de 290.000 de lei in 2005“, a completat reprezentantul SIP Dolj.


Exceptii


Presedintii comisiilor de bacalaureat si secretarii acestora primesc pentru munca prestata doar sase milioane de lei, iar cei de la Teste Nationale, patru milioane de lei. „In ciuda faptului ca sindicatele din invatamânt au propus cuantumuri mult mai mari decât cele avizate, ministerului nu ii pasa“, a precizat Constantin Lungulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS