11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPictorita fara mâini

Pictorita fara mâini

O fetita de 13 ani, din Lupeni, incearca sa-si convinga semenii ca este un copil normal, in ciuda unui handicap sever cu care s-a nascut. Fata nu are mâini si, cu toate acestea, lucrarile sale de la orele de desen sunt unice.


Roxana Irimia a venit pe lume pe 28 august 1993, iar la nastere medicii i-au pus diagnosticul sechele complexe congenitale ambele mâini, aplazie congenitala antebrat drept, focomie mâna stânga, deficit major de manipulatie. Toate acestea inseamna ca fetita s-a nascut fara ambele mâini, dar cu toate acestea scrie la fel ca si colegii sai sau chiar mai frumos, profesorii fiind uimiti. Cel mai incântat este profesorul de desen, care incearca din rasputeri sa-i cultive pasiunea. „Când am avut prima ora cu clasa ei, am auzit o voce care se ruga de mine sa-i dau mai putin de lucru ca oboseste. Era Roxana, dar atunci nici nu ma gândeam ca voi face altceva decât teorie cu ea. In timp, am ajuns sa ii organizez si expozitii“, a spus Simonel Bucur, profesor de arte plastice la Scoala Generala nr. 1 din Lupeni.


Lupta micutei pictorite nu a incetat niciodata si ambitia cu care se incapatâneaza sa-si urmeze colegii este de apreciat. Numai ca sa scrie are nevoie de ambele bucati care i-au ramas din mâini. Copila isi fixeaza pensula ori stiloul intre cele doua parti ale corpului ce ii tin loc de mâini si, cu o viteza apreciabila, scrie ori picteaza. „Nu mi-e deloc greu si imi place sa desenez. Pot sa scriu, fara sa fac prea mult efort. Ii ajung la lectii pe ceilalti copii si desenul imi place cel mai mult. La sport ma descurc un pic mai greu, ca nu pot face toate exercitiile, numai daca as avea poate proteze“, a spus Roxana.


Vernisaj intr-o galerie de arta


Pentru a-i rasplati eforturile si orele lungi de practica, Simonel Bucur i-a organizat o expozitie ce va fi vernisata la mijlocul lunii iunie, la Galeriile de Arta „Iosif Tellman“ din Lupeni. Pe simeze vor fi expuse zeci de lucrari din sutele realizate de Roxana, alaturi de cele ale profesorului sau. Simonel Bucur i-a organizat si o expozitie pe holul scolii, pe care a intitulat-o „Concert Acvatic“, pentru ca „fata are un acut simt al cromaticii“ si o pasiune pentru desen.


Profesorul Simonel Bucur spune ca vrea sa o ajute, asa incât fata sa poata obtine o proteza, alta decât cea care i-a fost inutila si pe care a obtinut-o de la o fundatie in urma cu doi ani. „Vreau sa o ajut sa creeze cât mai multe icoane, motiv pentru care incerc sa-i canalizez pasiunea spre latura spirituala, asa incât sa-i putem vinde operele la o manastire. Numai asa ar putea sa aiba bani pentru protezele de care are atâta nevoie“, a mai spus Simonel Bucur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS