16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionare in masa printre medici

Pensionare in masa printre medici

Zeci de medici doljeni trebuie pensionati in perioada urmatoare, in baza Legii nr. 19 /2000 privind sistemul public de pensii. Potrivit legii, vor fi pensionate doctoritele care au vârsta de 57 de ani si zece luni si un stagiu complet de cotizare de 25 de ani si zece luni, precum si medicii care au implinit 62 de ani si zece luni si au lucrat 30 de ani si zece luni.


64 de medici de familie din judetul Dolj vor fi pensionati pâna la sfârsitul acestui an in baza prevederilor Legii nr. 19 /2000, privind pensionarea la limita de vârsta. Astfel, potrivit acestei legi, medicii urmeaza sa fie pensionati la implinirea vârstei de 57 de ani si zece luni (femeile) si 62 de ani si zece luni (barbatii).


Potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, nu mai putin de 64 de medici doljeni va trebui sa iasa la pensie pâna la sfârsitul acestui an. Dintre viitorii pensionari, 22 sunt medici de familie, noua dentisti si 33 de medici specialisti. Pentru 16 medici de familie si sapte dentisti dosarele de pensionare vor fi intocmite in perioada imediat urmatoare.


Majoritatea medicilor specialisti care se pregatesc de retragere sunt din Craiova. Printre ei se afla prof.dr. Florea Purcaru, seful Clinicii de Terapie Intensiva si prof.dr. Valentin Bugeac de la Ginecologie, ambele clinici din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova, si Teodora Enescu, medic de medicina muncii in cadrul DSP Dolj. Conducerea DSP Dolj sustine insa ca dr. Enescu ar putea sa solicite ramânerea in continuare pe post pentru ca in momentul de fata nu exista inlocuitor.


Cât despre medicina de familie, aici se anunta bataie pe posturi. DSP Dolj a anuntat ca doar trei dintre medicii vizati in vederea pensionarii lucreaza in judet (Almaj, Boureni, Giurgita), restul având cabinete in Craiova.


Pareri pro


„Exista sectoare deficitare unde, daca medicul doreste sa ramâna dupa vârsta de pensionare, i se va aproba la cerere ramânerea in continuare pe acel post. Pe de alta parte, avem foarte multi tineri care someaza, unii dintre ei foarte buni si care ajung sa se piarda sau pleaca in strainatate. De ce sa nu le oferim o sansa aici, in tara?“, a spus prof.dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al DSP Dolj.


Aceeasi parere o impartasesc unii medici, in special cei intrati de putin timp in sistem. Dr. Dragos Margaritescu, un medic tânar, proaspat numit in functia de director medical al Spitalului de Urgenta Craiova, sustine ca „legea este foarte buna, iar cei care se opun motiveaza ca nu au aflat din timp de ea. Nu este adevarat, toata lumea stia de mult timp ca va intra in vigoare, stiau la ce sa se astepte“.


Pensionarea ar putea lasa spitalele fara profesionisti


De cealalta parte sunt insa majoritatea medicilor. Dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirugie de la Spitalul de Urgenta Craiova, considera ca pensionarea in masa a medicilor este o gafa a guvernantilor care ar putea lasa spitalele fara profesionisti: „Un medic capata experienta in meseria sa pe parcursul mai multor zeci de ani. La 57 sau 62 de ani se poate spune ca a ajuns la maturitate, devenind un profesionist. Sa-l pensionezi la aceasta vârsta inseamna sa-l declari inapt profesional. Este ca si când ai renunta la un utilaj computerizat ca sa te intorci la plug. Tinerii vor putea sa promoveze si fara sa fie dati afara medicii cu experienta. Daca sunt buni, vor face fata“.


O reactie vehementa a avut-o si presedintele Colegiului Medicilor Dolj, prof. dr. Doru Dobrescu. Acesta considera ca pensionarea ar trebui sa fie un drept nu o obligatie, in conditiile in care România si-a asumat raspunderea fata de partenerii europeni ca pâna in 2012 sa mareasca vârsta de pensionare, in nici un caz sa o micsoreze: „Pâna in 2012 si femeile, si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani. La noi se considera ca medicii nu mai sunt profesionisti dupa o anumita vârsta. Mai mult, se face discriminare. Femeile nu sunt suficient de bune in aceasta meserie ca sa poata profesa dupa 57 de ani“. Dobrescu mai spune ca Ministerul Sanatati nu va avea cu ce sa inlocuiasca medicii pensionati, pentru ca tinerii nu sunt stimulati material sa ramâna in sistem: „Pensionam 2.000-3.000 de oameni, dar cu ce ii inlocuim? In prezent avem deficit de personal in laboratoare, terapie intensiva, radiologie si urgenta. Desi aceste posturi au fost scoase la concurs, nu s-a prezentat nimeni pâna acum, pentru ca tinerii valorosi au plecat sa lucreze pe bani in strainatate, pentru ca s-au saturat sa faca apostolat pentru unii ca ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu“.


Problema pensionarii a fost dezbatuta si la sedinta cu directorii interimari de spitale, desfasurata la sediul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, care au primit lamuriri in legatura cu modul de aplicare a Legii pensionarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII