Acasă Local Braconaj in comunele inundate

Braconaj in comunele inundate

Oamenii din localitatile doljene inundate de apele Dunarii s-au apucat de pescuit si in perioada de prohibitie, si cu unelte interzise de lege.


Politistii doljeni spun ca infractiunile de braconaj piscicol au crescut foarte mult de când apele au ajuns in curtile satenilor. In acelasi timp, si oferta de plase monofilament, cele mai folosite instrumente de braconat, s-a marit considerabil.


„Fenomenul braconajului a luat amploare dupa inundatiile provocate de Dunare. Practic, omul se duce si isi instaleaza plasele in gradina sa. In aceste cazuri nu putem interveni, pentru ca ar insemna sa ii incalcam proprietatea. Nu suntem inumani ca sa interzicem total pescuitul in situatia in care sunt. Putem trece cu vederea pe unul care pescuieste un kilogram ca sa aiba ce pune pe masa, pentru ca apa i-a luat tot, insa cei care scot sute de kilograme de peste cu plasele si il vând nu o fac ca sa supravietuiasca. Acest lucru se numeste braconaj“, a declarat comisar-sef Nelu Gruia, sef Birou Arme, Explozibili si Substante Toxice.


Oamenii legii mai spun ca in majoritatea cazurilor este folosita plasa monofilament care produce pagube mari, in firele ei fiind retinuti toti pestii, indiferent de marime.


29 de dosare penale


Pâna in prezent au fost intocmite 29 de dosare penale pentru infractiuni de braconaj, detinere de plase monofilament sau comercializare de astfel de plase de pescuit. Alin C., de 27 de ani, din Negoi, si Radu Mihai C., de 20 de ani, din Bailesti, au iesit miercuri, 26 aprilie, la pescuit intre localitatile Negoi si Rast, in ciuda faptului ca era perioada prohibitiei. Celor doi le-a fost confiscata plasa, iar jandarmii care i-au retinut le-au intocmit actele premergatoare dosarului penal pentru detinerea si folosirea neautorizata a uneltelor de pescuit.


Politistii din cadrul Biroului Arme, Explozibili si Substante Toxice i-au retinut pe Sorin Deliu, de 23 de ani, si pe Mircea Ionica, de 32 de ani, ambii din localitatea doljeana Bistret, pe 20 mai, in timp ce braconau cu plase monofilament in lungime de… 300 de metri. Si cei doi s-au ales cu dosar penal pentru braconaj piscicol si detinere neautorizata de unelte de pescuit.


Actiunea oamenilor legii a vizat nu numai braconierii, ci si comerciantii de plase monofilament. Pe 18 mai a fost depistata vânzatoarea Marinela Nedelcu, de 28 de ani, din Craiova, care vindea la un stand din târgul comercial Banie 1.354 de bucati de plasa monofilament, in lungime totala de 33.850 de metri, valoarea acestora ridicându-se la peste 110 milioane de lei. Intreaga cantitate de plasa a fost confiscata, iar femeii i-a fost intocmit dosar penal.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version