17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVizite la oras doar in week-end

Vizite la oras doar in week-end

Izolati. Asa s-ar putea caracteriza situatia locuitorilor din patru comune doljene, care sunt nevoiti sa astepte sfârsitul de saptamâna pentru a putea ajunge la Craiova. Firma care asigura zilnic transportul dinspre Botosesti-Paia refuza sa mai efectueze curse din cauza starii deplorabile a soselei.


Drumul judetean 606E, care face legatura intre localitatile Pietroaia, Urdinita, Gogosita, Botosesti-Paia si Craiova, da de câtiva ani batai de cap autoritatilor locale si celor judetene. Cu toate ca initial a fost clasificat ca drum comunal, autoritatile locale din comunele implicate direct in aceasta problema au reusit sa convinga Consiliul Judetean Dolj sa transforme drumul intr-unul judetean si sa investeasca in refacerea acestuia. Planurile edililor nu s-au potrivit insa cu bugetul administratiei doljene, executia unor lucrari ample de reabilitare a drumului fiind intârziata din cauza lipsei de fonduri. Asa se face ca drumul judetean a continuat sa se degradeze, iar starea din prezent a celor 25 de kilometri de drum care leaga localitatile a determinat transportatorul sa intrerupa cursele zilnice efectuate in cele patru sate si sa se limiteze la efectuarea transporturilor doar in zilele de vineri si duminica.


Cristian Baragan, patronul firmei de transport, a declarat ca a inaintat reprezentantilor Autoritatii Rutiere Române din Dolj o adresa prin care anunta modificarile intervenite in orarul curselor, iar transporturile zilnice nu vor fi reluate decât dupa refacerea drumului. „Am fost acolo in calitate de sofer si era sa ma rastorn cu masina. Am stricat patru-cinci masini pe acel drum. Punem in pericol viata oamenilor si nici macar nu sunt atât de multi pasageri in timpul saptamânii, patru-cinci la o cursa. I-am anuntat pe cei de la ARR ca am intrerupt cursele si nu le voi relua decât in momentul in care drumul va fi refacut“, a spus Cristian Baragan, patronul firmei care asigura transportul rutier catre Botosesti-Paia.


Drumuri comunale asfaltate, drum judetean impracticabil


Cu toate ca transportatorul sustine ca alt motiv pentru intreruperea curselor este lipsa de pasageri, autoritatile locale din Botosesti-Paia sunt de parere ca lipsa transportului afecteaza zilnic 50 de persoane. Din spusele primarului din Botosesti, Constantin Fugaru, oamenii sunt nevoiti in prezent sa traverseze dealul pentru a lua microbuzul din comuna vecina. Edilul-sef al comunei a declarat ca situatia este pe cale sa devina chiar hilara o data cu inceperea lucrarilor in cadrul proiectului SAPARD obtinut de primarie pentru asfaltarea tuturor drumurilor comunale din localitate, proiect in valoare de 40 de miliarde de lei. „Din 1996 tot solicit bani pentru acest drum. Anul trecut, in timpul inundatiilor, am avut probleme foarte mari cu acest drum pentru ca a devenit aproape impracticabil si am fost nevoiti sa folosim tractoarele pentru a scoate masinile impotmolite. Acum o sa fim chiar de râsul lumii pentru ca am obtinut finantare pentru un proiect de refacere a drumurilor comunale din Botosesti-Paia si o sa avem drumuri asfaltate in comuna si drumul judetean o sa ramâna ca vai de capul lui“, a spus primarul Constantin Fugaru.


Sperante de refacere a drumului


Drumul 606C care face legatura cu comuna Botosesti-Paia ar putea intra in curând intr-un proces de modernizare. Autoritatile au in plan deschiderea unei linii de credit de 250 de miliarde de lei pentru refacerea mai multor drumuri, printre care si cel de la Botosesti-Paia. Cu toate ca studiul de fezabilitate al drumului a relevat faptul ca ar fi nevoie de 240 de miliarde pentru reabilitarea completa a acestuia prin asfaltare, CJ Dolj nu va investi mai mult de 50 de miliarde de lei vechi. „Ne gândim la o pietruire a drumului de la Botosesti-Paia, astfel incât sa se poata circula pe el. Solutia de pietruire este cea mai buna pentru ca nu ar costa decât 50 de miliarde de lei“, a spus Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS