10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalubrizarea Craiovei ramâne la primarie

Salubrizarea Craiovei ramâne la primarie

Dupa ce a facut eforturi sa initieze concesionarea Serviciului Public de Salubritate Craiova, primaria s-a razgândit si ar vrea sa il administreze in continuare. Prima masura ar fi insa scoaterea de pe piata a societatii RETIM, care se ocupa cu salubrizarea in zona de vest a orasului.


Când era pe punctul de a concesiona Serviciul Public de Salubritate, executivul Primariei Craiova a decis sa se gândeasca de doua ori inainte de a lua aceasta masura. Ideea le-a venit insa cam târziu, deoarece procedura de concesionare a serviciului a fost initiata inca de anul trecut. La acea vreme a fost intocmit un studiu de oportunitate, dupa care s-a realizat caietul de sarcini. La rândul lui, acesta a fost inaintat catre ANRSC, in vederea obtinerii avizelor necesare, iar apoi aprobat de catre consilieri. In etapa urmatoare, primaria urma sa organizeze licitatie pentru concesionarea serviciului. Mai mult, opt firme din strainatate s-au aratat interesate de a incheia un parteneriat cu Primaria Craiova, reprezentantii acesteia deplasându-se chiar peste hotare pentru a studia modul in care acestea isi executa sarcinile.


Daca vrea totusi sa pastreze salubritatea ca serviciu al primariei, executivul trebuie sa propuna CL Craiova anularea hotarârii prin care a fost aprobat caietul de sarcini. In cazul in care consilierii locali nu considera ca activitatea ar trebui sa ramâna in cadrul primariei, executivul trebuie sa se conformeze.


„Asta e una dintre propuneri, nu stiu insa daca va fi aprobata si când. Am studiat mai atent aceasta problema si ne-am dat seama ca, daca vom concesiona serviciul, nu vom mai putea controla foarte bine activitatea de curatenie in Craiova. E diferit sa coordonezi un serviciu al primariei si o societate cu individualitate juridica, care vrea sau nu sa tina cont de parerea ta“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


RETIM, exclusa din domeniul salubrizarii Craiovei


Reprezentantii primariei nu se opresc insa aici. Daca vor pastra aceeasi structura a Serviciului de Salubritate, acestia sunt decisi sa scoata de pe piata SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, societatea cu care isi impart teritoriul. In luna mai 2002, prin HCL nr. 132, consilierii locali au impartit Craiova in doua zone de operare a activitatii de gestionare integrala a reziduurilor menajere si industriale de tip menajer, intre Serviciul Public de Salubritate Craiova – zona I de est, si RETIM, in zona II de vest. Potrivit hotarârii, zonarea produce efecte pâna la data reorganizarii Salubritatii, conform Legii nr.139/2002.


Hotarârea de a detine suprematia in Craiova ar fi fost luata mai demult de municipalitate, insa Serviciul de salubritate nu detine nici personalul necesar, nici utilajele pentru asigurarea curateniei in tot orasul. „Pentru a ne pune in aplicare ideea trebuie sa vedem daca avem sprijinul consilierilor locali, de a ne aloca banii necesari la capitolul investitii. Am cerut o informare de la conducerea Salubritatii vizavi de personalul pe care il avem, dar si de utilajele detinute si de câte am mai avea nevoie pentru a ne desfasura in toata Craiova“, a mai spus Nedelescu.


Posibila excludere a societatii RETIM nu era insa cunoscuta ieri de reprezentantii acesteia. Mircea Ionescu, seful sucursalei Craiova, a declarat ca nu a primit nici o informare oficiala in legatura cu acest subiect. „Suntem operatorii de salubritate si avem mai multe certificari in acest sens. Nu pot insa sa comentez aceasta decizie pentru ca nu am aflat nimic in acest sens. Nu cred totusi ca hotarârea poate fi luata atât de usor. Noi avem atestat de operator de salubritate din 1996 si este periodic vizat, asa ca nu stiu ce ar putea sa se intâmple“, a precizat Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS