7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul CFR MARFA Craiova, cercetat de procurorii DIICOT

Dosarul CFR MARFA Craiova, cercetat de procurorii DIICOT

Procurorii serviciului teritorial de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism cerceteaza mai multe persoane cu functii de raspundere in cadrul sucursalei craiovene, pentru fals in inscrisuri oficiale si evaziune fiscala, intr-un dosar privind un posibil prejudiciu de 96,7 miliarde de lei vechi.


Inspectorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au finalizat la inceputul acestui an un control la Sucursala CFR MARFA SA Craiova, unde au verificat actele contabile ale unitatii intocmite pentru anii 2003-2004. In urma verificarilor, acestia au constatat ca unitatea inregistrase in evidenta contabila cheltuieli de 96,7 miliarde de lei vechi, contravaloarea prestatiilor efectuate catre societate de diverse firme de prestari servicii. Astfel, in anul 2003 sunt contabilizate cheltuieli cu prestatiile in valoare de 78 de miliarde de lei vechi, in contul SC IRV SA Constanta, SC IRLU Bucuresti si SC TRANSAUTO SA Craiova. In 2004, prestatiile au fost de 18,72 miliarde de lei vechi – catre SC IRV SA Constanta. Controlorii financiari au stabilit ca banii de prestatii au fost cheltuiti cu salariile personalului, considerat ca detasat de la SC CFR MARFA SA Craiova catre cele trei societati (in total, 3.851 de muncitori). Camera de Conturi Dolj a concluzionat ca salariatii nu au fost detasati efectiv si ca aceasta strategie de inregistrare a unor cheltuieli in alte conturi decât cele legale a fost adoptata pentru ascunderea depasirii fondului de salarii stabilit in bugetul de venituri si cheltuieli al unitatii. De asemenea, controlorii au avansat ipoteza ca prin utilizarea unor sume destinate prin buget cheltuielilor materiale (de genul reparatiilor) pentru plata personalului s-a comis o deturnare de fonduri. Asemenea fapte ar fi fost savârsite prin intocmirea de documente false privind justificarea cheltuielilor materiale. In consecinta, ar fi fost dedus nelegal TVA aferent in valoare de 18,37 miliarde de lei vechi.


Justificari


Raportul de control a plecat spre Curtea de Apel Craiova, care, la rândul sau, l-a declinat catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – serviciul teritorial Craiova. In dosar sunt cercetati Ion Mitrescu – fostul director de sucursala de la acea vreme, contabilul-sef al unitatii – Viorel David, precum si alte persoane implicate in acest caz. Potrivit informatiilor furnizate de procurorii DIICOT, acestia sunt cercetati sub aspectul savârsirii infractiunilor de fals in inscrisuri oficiale si evaziune fiscala. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca pâna la 11 ani de inchisoare. Directorul de atunci al sucursalei, Ion Mitrescu, are propriile explicatii pentru ceea ce s-a intâmplat: din cauza monitorizarii societatii de catre FMI, s-au infiintat filiale de presari servicii ale companiei, catre care s-au detasat salariatii ce trebuia disponibilizati. Totusi, cei care au efectuat operatiunile sustin ca nu stiu daca exista si acte doveditoare care sa acopere aceste miscari de trupe si ca este posibil ca acestea sa se fi facut in baza unor ordine verbale. Din aceasta cauza, surse din cadrul institutiilor implicate in ancheta spun ca este posibil ca la audieri sa fie chemate si persoane cu functii importante din cadrul Ministerului Transporturilor, pastorit la acea vreme de Miron Mitrea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS