3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBulevardul Titulescu, santierul oaselor

Bulevardul Titulescu, santierul oaselor

Lucrarile de pe bulevardul Nicolae Titulescu au fost sistate luni, dupa ce câteva oase au fost descoperite in timpul sapaturilor. Intreruperea ar fi putut fi evitata daca beneficiarul lucrarii ar fi obtinut descarcarea de sarcini a terenului, tinând cont ca portiunea se afla la marginea sitului arheologic Brazda lui Novac.


Mai multe oase au fost gasite luni, in timpul lucrarilor de introducere a canalizarii, pe bulevardul Nicolae Titulescu. Angajatii SC ALPIN SRL, care se ocupa de executia lucrarilor, au descoperit oasele in jurul orei 14.00. Reprezentantii firmei sustin ca fusesera informati ca in zona ar putea gasi oseminte, asa ca au lucrat cu mai multa atentie. Muncitorii au facut descoperirea la aproape un metru adâncime, chiar pe locul unde se stie ca pâna in 1977 exista o biserica, conform spuselor inginerului de executie, Adrian Rotaru. Acesta a declarat ca imediat au fost anuntati reprezentantii Muzeului Olteniei. „Au venit in cel mai scurt timp, le-au analizat si le-au facut poze. Nu stiu ce s-a intâmplat cu acestea, insa noi am fost nevoiti sa oprim orice lucrare in zona pâna la noi ordine“, a declarat Rotaru.


Osemintele au fost depozitate intr-o cutie de carton, in baraca muncitorilor, pâna ieri la prânz, când un criminalist din cadrul Sectiei 1 Politie Craiova s-a deplasat la fata locului. „Am ridicat oasele gasite de muncitori, iar acestea urmeaza sa fie trimise la Institutul de Medicina Legala pentru investigatii. Este posibil sa fie umane, pentru ca aici a fost in urma cu mult timp un cimitir, insa nu se poate spune cu precizie daca sunt de om sau nu. Numai dupa expertiza se poate stabili acest lucru“, a explicat tehnician criminalist Alin Gradinaru.


Oamenii legii au hotarât deja ca ramasitele sa fie trimise la Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici“ din Bucuresti, pentru ca in Craiova nu exista dotarile necesare pentru astfel de investigatii. Specialistii Muzeului Olteniei sunt de parere ca oasele sunt din cimitirul unei biserici care in 1977 a fost grav avariata de cutremur si câteva luni mai târziu desfiintata. Potrivit acestora, biserica avea un cimitir care dupa anul 1859 a fost mutat, conform unui decret de la acea vreme.


„Nici nu stiu ce inseamna termenul“


Dupa ce lucrarile au fost sistate, beneficiarul, respectiv Regia Autonoma de Apa (RAA) Craiova, ar putea fi sanctionat usturator, deoarece nu a respectat legislatia in vigoare. Potrivit directorului Muzeului Olteniei, Mihai Fifor, zona este amplasata la marginea sitului arheologic Brazda lui Novac. Din acest motiv trebuia respectate anumite conditii inainte de inceperea lucrarilor.


„Conform Legii nr. 43/2000, republicata in 2005, autorizatiile de constructie trebuie sa contina descarcarea de sarcini a terenului, care se face de catre Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Dolj. Când acest lucru este facut, trebuie incheiat un contract cu muzeul, prin care noi trebuie sa supraveghem lucrarile. Spre uimirea noastra, pâna in momentul de fata, nu am fost solicitati, cu toate ca noi am inaintat câteva adrese catre directie prin care ii instiintam ca se fac sapaturi in zona sitului Brazda lui Novac. Acum ar trebui sistate lucrarile si incheiat un contract cu noi pentru supravegherea lucrarilor“, a declarat Fifor.


In schimb, cei care trebuia sa obtina toate autorizatiile necesare unei astfel de lucrari ridica din umeri. „Nici nu stiu ce inseamna termenul de descarcare de sarcini a terenului. Habar nu am daca a fost facut acest lucru sau nu“, a declarat Gheorghe Popescu, directorul RAA Craiova.


Marcel Ionita, reprezentantul ISPA, cea care finanteaza executia lucrarii, nu a dorit sa dea nici un fel de informatii referitoare la executarea lucrarilor pe un sit arheologic. „No comment“, a spus si Petre Papadopol, directorul SC ALPIN SRL, firma care se ocupa de executarea lucrarii de canalizare.


Conform Legii nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic, beneficiarul canalizarii de pe bulevardul Nicolae Titulescu risca sa fie sanctionat cu o amenda cuprinsa intre cinci si 500 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS