10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrada FântânaPopova are doi proprietari

Strada FântânaPopova are doi proprietari

TCIF si-a intabulat-o ca proprietate privata, in timp ce primaria o considera domeniu public.


Strada Fântâna Popova porneste din bulevardul Nicolae Romanescu, din dreptul fostului restaurant Dunarea. Trece pe lânga blocul-turn in care isi are sediul SC TCIF SA Craiova, pe lânga Directia Sanitar-Veterinara, apoi urca spre stadionul Extensiv. Multi craioveni cunosc aceasta strada. Putini stiu insa ca respectivul drum este considerat de Primaria Craiova domeniu public, in timp ce SC TCIF SA sustine ca detine in proprietate acea strada.


O strada – când privata, când publica


Pe 25.10.2000, Biroul de Carte Funciara de pe lânga Judecatoria Craiova dispunea inscrierea dreptului de proprietate al TCIF asupra terenurilor si imobilelor detinute in Craiova. Printre acestea se afla si un „drum acces TCIF“, in fapt actuala strada Fântâna Popova. La inscrierea in cartea funciara a drumului cu pricina a pus umarul inclusiv fostul ministru al agriculturii si alimentatiei, Valeriu Tabara, care si-a pus semnatura pe un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru TCIF SA Craiova.


Toate bune si frumoase, numai ca strada Fântâna Popova apartinea la acea data domeniului public. Cel putin asa s-ar intelege din Monitorul Oficial al României nr. 687 bis din 18 septembrie 2002, ce contine inventarul bunurilor care apartin domeniului public al municipiului Craiova. La pozitia 444 este mentionata strada Fântâna Popova, cu o lungime a carosabilului de 400 m, ce a intrat in administrarea consiliului local, conform HCL nr.147/1999.


„Trebuie sa se fi facut o eroare“


Autoritatile municipale nu stiau ca strada cu pricina se afla in proprietatea unei firme. „Daca e strada, ar trebui sa fie in domeniul public. Vom verifica“, a promis, amabil, viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu. Spre nefericirea sa, subalternii nu prea aveau habar de regimul juridic al strazii Fântâna Popova. Intr-un târziu, o functionara a reusit sa descopere in Monitorul Oficial ca strada face parte din domeniul public. In acest context, Dumitru Iliescu, referent in cadrul Serviciului de Cadastru al Primariei Craiova, s-a aratat destul de surprins de documentele care atesta proprietatea TCIF asupra strazii: „Conform acestor documente, strada ar fi in proprietatea TCIF. Trebuie sa se fi facut o eroare, pentru ca dreptul de proprietate privata asupra acestei strazi nu trebuia intabulat“.


O problema, mai multe rezolvari


De cealalta parte, directorul economic al TCIF SA Craiova, Silviu Fotescu, spune ca dreptul de proprietate asupra drumului cu pricina este perfect legal: „Totul s-a facut perfect legal. Asta nu inseamna insa ca vom pune porti la intrarea pe aceasta strada. In prezent sunt vreo trei variante pe care le-am auzit cu privire la aceasta strada. Una ar fi ca e proprietatea noastra, conform actelor. Alta ar fi ca e domeniu public, iar a treia ar fi ca primaria ne-ar fi recunoscut drept proprietari“.


Directorul economic al TCIF sustine ca, desi solicitata sa rezolve problema cu vreo patru ani in urma, primaria s-a facut ca ploua. „Prin 2002 am discutat cu domnul primar de atunci, Vasile Bulucea, sa lasam aceasta strada domeniului public, dar sa ni se dea in schimb alta suprafata de teren intravilan. Tot asa a ramas, nu s-a lamurit problema nici la ora actuala“, a declarat directorul Fotescu.


Proces pentru strada


Chestiunea privind proprietatea asupra strazii Fântâna Popova face si obiectul unui proces aflat pe rolul Judecatoriei Craiova. Insa in dosarul nr. 3036/2005, juristii primariei nu s-au prea obosit sa se prezinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS