10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomii, revoltati de casatoriile intre minori

Romii, revoltati de casatoriile intre minori

Chiar daca nu sunt permise si recunoscute de autoritatile din România, nuntile dintre copiii clanurilor de romi din Strehaia se tin lant. In ultima luna, doua astfel de casatorii au avut loc in orasul „palatelor de arama“ din Mehedinti, romii obligându-si copiii sa-si formeze o familie de la vârste fragede. La ultima nunta, care a avut loc ieri, mireasa avea 13 ani, iar mirele numai noua. Cât este placere si cât afacere, nimeni nu afla niciodata, cert este insa ca la fiecare logodna la romi cantitatea de aur data de parinti unui copil depaseste in multe cazuri câteva kilograme. „Se da aur, galbeni intregi, varsati sau in salbe… Copiii nu au nici o vina si nu stiu ce se intâmpla, parintii profita si au facut o afacere din nuntile copiilor. Si eu m-am maritat la 15 ani si nu vreau ca fata sau baiatul meu sa ia viata in piept de la aceasta vârsta frageda“, a declarat o femeie de etnie roma, pornita impotriva nuntilor de minori. Romii din Strehaia s-au intâlnit si la o judecata tiganeasca, unde s-a discutat despre interzicerea nuntilor intre minori, dar casatoriile care se fac in afara legilor tarii sunt tot mai numeroase. „Am avut intâlnire la sediul Partidei Romilor din Strehaia, unde am discutat interzicerea nuntilor nelegale si am facut plângeri si catre politie, procuratura si Protectia Copilului, dar nimeni nu doreste sa se implice in neamul nostru tiganesc. Nu va dati seama ce se intâmpla aici! Este vorba si de viol, si de acte sexuale de orice natura, iar de multe ori baiatul si fata sunt rude in linie directa, fapt ce demonstreaza ca parintii nu doresc decât sa tina bogatia in sânul familiei“, a declarat un rom din Strehaia.


La prim-procurorul de la Strehaia au ajuns mai multe sesizari, printre care si aceea prin care mai multi romi dezvaluiau faptul ca pe 27-28 mai familiile Frincu Ofelia si Frincu Ion, care sunt frati, isi vor casatori baiatul de noua ani si fata de 13.


Mai multe clanuri din Strehaia au inceput sa refuze sa mearga la astfel de nunti si au reclamat ilegalitatea acestor legaturi intre minori chiar si la forurile europene. Cum insa, pâna in prezent, politia si Protectia Copilului nu au demarat nici o ancheta, nuntile continua la Strehaia, iar daca ar fi sa ne luam dupa spusele a numerosi romi, in fiecare luna au loc cel putin doua nunti de minori in Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS