8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitistul de proximitate: inteligent, abil, inimos

Politistul de proximitate: inteligent, abil, inimos

Aparitia acum trei ani a acestui model nou, european, de politist a determinat o indelungata mediatizare in rândul populatiei, care continua si astazi. Rezultatul este satisfacator: cu fiecare zi, fiecare luna, prejudecatile in ceea ce priveste eficienta politiei scad. In locul lor se nasc zilnic aprecieri ale meritelor politistilor de proximitate, care sunt mereu alaturi de cetateni, ascultându-le problemele, sfatuindu-i cum sa le inlature, observând cu atentie si combatând orice detaliu care le-ar putea perturba linistea vietii cotidiene.


Politia de proximitate este un concept de munca modern care a inceput sa fie implementat in România in 2003, cu sprijinul expertilor elvetieni. S-a inceput cu doua centre-pilot, infiintate in 2001 in judetele Neamt si Arges. Programul a fost apoi extins pe intregul teritoriu al tarii.


Dupa modelul european, politistii de proximitate au fost desemnati din rândul celor care au aptitudini profesionale care sa le permita sa desfasoare o astfel de activitate: experienta de munca in mijlocul cetatenilor, majoritatea având si studii superioare. De asemenea, unul dintre criteriile pentru care sunt alesi politistii de proximitate este comunicarea cu semenii, fara de care actiunile lor nu ar avea niciodata succes.


Putini, dar buni!


In localitatile urbane din Dolj – Craiova, Calafat, Bailesti, Filiasi, Segarcea, Dabuleni, Bechet – sunt prevazuti, in prezent, 27 de politisti de proximitate. In Craiova, patruleaza zilnic pe strazi 15 agenti – trei de la fiecare sectie de politie a orasului. „Numar insuficient“, apreciaza comisar Mihai Stoian, sef Serviciu de ordine publica din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj. „Din rapoartele statistice, populatia Craiovei este mult mai mare, la cresterea numarului cetatenilor contribuind flotantii, navetistii. Fiind vorba de un centru cultural si economic important, zilnic se adauga alte mii de persoane venite in interes de serviciu“.


Se impune deci o crestere a numarului agentilor de proximitate. „Am propus deja o suplimentare cu patru-cinci politisti, astfel ca fiecare sector sa aiba disponibili patru agenti in cartierele care-i apartin“, spune comisar Mihai Stoian.


Tâlharii de Dolj – mai putini cu 20%


Având ca obiectiv principal siguranta publica, politia de proximitate a intiat si deruleaza la nivelul judetului Dolj 18 programe de „security marketing“. Asa cum declara comisarul Stoian, acestea presupun diminuarea factorului infractional, actionând in parteneriat cu institutii, autoritati locale, organizatii nonguvernamentale, asociatii de proprietari si alte forme de asociere a cetatenilor. „Numai in unitatile de invatamânt – 20 implicate deocamdata – au fost initiate si se deruleaza sapte astfel de proiecte. Ca urmare a numarului mare de activitati de prevenire a faptelor antisociale desfasurate de politisti impreuna cu cetatenii, s-a inregistrat o scadere a factorului infractionalitatii. Astfel, in urma ultimului sondaj, politistii de proximitate din Dolj erau cunoscuti in proportie de 52,2%, procent care ne situeaza intre primele judete din tara“.


Conform datelor statistice furnizate de IPJ Dolj, in primele patru luni din 2006 numarul faptelor infractionale a scazut cu 20% in raport cu aceeasi perioada din 2005, iar dintre acestea, tâlharia – smulgerea telefoanelor mobile, a lantisoarelor – este fapta care s-a rarit datorita prezentei politistilor de proximitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU