10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii craioveni, câstigatori in Italia

Elevii craioveni, câstigatori in Italia

20 de elevi de clasa a IV-a de la Liceul Teoretic „Henri Coanda“ din Craiova s-au intors acasa cu „Premiul cel mare“, dupa prima lor participare la un festival international, in Italia. Marele Trofeu a fost acordat concurentilor craioveni pentru originalitate, stil si interpretare.


Formatiile „Brâuletul“, „Craitele“ si „Calusarii“, in total 20 de elevi de clasa a IV-a, de la Liceul Teoretic „Henri Coanda“ din Craiova, au incântat recent publicul italian prezent la Festivalul International „Festa della Scuola – 2006“, cu cântecele si dansurile lor populare. Potrivit coordonatoarei elevilor, invatatoarea Tanta Pauna, cea care i-a pregatit si insotit pe micuti, publicul italian a fost impresionat de costumele populare, autentice ale copiilor, de originalitatea, stilul si interpretarea lor. „Pentru micutii scolii noastre a fost o premiera. Primul festival international, primul lor mare succesc. Acest trofeu obtinut de ei ne bucura foarte mult. Ne mândrim ca o scoala din Craiova a câstigat Marele Trofeu cu atât mai mult cu cât competitia a fost extrem de strânsa, in concurs intrând mai multi participanti din România, Vâlcea, Bacau, Bucuresti, dar si de peste hotare“, a spus Tanta Pauna, invatatoarea copiilor. Potrivit acesteia, din programul festivalului nu a lipsit nici sectiunea muzica usoara, câstigata de micuta Alina Paun, eleva in clasa a IV-a a Liceului Teoretic „Henri Coanda“ din Craiova. „Interpretarea Alinei a fost rasplatita cu ropote de aplauze“, a precizat invatatoarea Alinei.


„Când iti doresti ceva foarte mult, poti obtine“


Alina Paun are doar zece ani si este eleva in clasa a IV-a. Este mândria familiei si a scolii sale. Colegii se lauda ca o au printe ei. Nu exista materie la care Alina sa nu obtina calificativul maxim. In afara materiilor de scoala, in topul preferintelor sale se afla muzica usoara si dansul. Cânta de la sapte ani si vrea sa duca mai departe talentul familiei sale. „Cânt de la vârsta de sapte ani. M-am gândit sa fac cariera in muzica si sa cânt toata viata. Talentul cred ca este o mostenire de familie. Mama mea cânta la pian si cu vocea, iar tatal meu cânta la vioara. Pentru noi, muzica este bogatia familiei. Iar atunci când iti doresti ceva foarte mult, poti obtine“, a spus Alina. Cuvinte de lauda despre talentul fetitei are si profesorul clasei de muzica usoara de la Palatul Copiilor din Craiova, Dumitru Iliuta.


„Alina este una dintre solistele cu cea mai rapida ascensiune. In numai un an a reusit sa intre in grupa de performanta a clasei de muzica usoara. La preselectie, parea un copil foarte interiorizat si cam serios pentru vârsta ei. Spun parea, fiindca numai dupa un an, timp in care a reusit sa se acomodeze cu stilul pretentios al interpretarii, Alina s-a schimbat complet, in sensul ca scena i-a dat curajul de a fi ea“, a povestit Dumitru Iliuta, prof. de muzica. Din spusele acestuia, parintii Alinei o sustin in tot ceea ce face, in pregatirea artistica, muzica, dans, reusind astfel sa completeze educatia muzicala si acasa, in familie. „Are o energie debordanta, fapt care o ajuta sa nu aiba deloc trac. Este o buna dansatoare fiindca urmeaza cursurile de dans modern. Când este pe scena, pare alta, stie sa fie artista. Si chiar este. Interpretarea ei reuseste sa scoata in evidenta calitatea pieselor muzicale. Alina are un timbru deosebit si o ambitie molipsitoare, ceea ce o face sa spere la o cariera muzical-artistica. Iar acest lucru este confirmat de premiile obtinute“, a opinat profesorul de muzica, Dumitru Iliuta, de la Palatul Copiilor din Craiova.


Palmares bogat


Premiul I, concursul international scolar „San Nicandro Garganico, Italia“, 2006;


Premiul Special, Festivalul National „Delfinul de aur“, Navodari, 2005;


Premiul I, Festivalul National „Ursuletul de aur“, Baia Mare; 2005


Premiul I, Festivalul National „Flori de gheata“, Bucuresti, 2004, grupa 6-9 ani;


Trofeul cel mare, Festivalul national „Micul artist“, Craiova, 2004, grupa 6-10 ani.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS