Acasă Local Patru si Berneanu ramân in arest

Patru si Berneanu ramân in arest

Completul care a judecat cauza la Curtea de Apel Craiova s-a schimbat, insa solutia a ramas aceeasi.


Curtea de Apel Craiova a decis ieri ca Tibi Patru si Bogdan Berneanu, jurnalistii trimisi in judecata pentru obtinerea unei restituiri ilegale de TVA, sa ramâna in spatele gratiilor.


Reamintim ca procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus trimiterea in judecata a unui grup de cinci persoane din care fac parte jurnalistii Tibi Patru, Bogdan Berneanu, Mihai Gavrila, Simona Mladin, precum si Vergica Diaconu, pentru savârsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si asociere in vederea savârsirii de infractiuni. Conform rechizitoriului intocmit de procurori, cei cinci au obtinut, in august 2004, o restituire ilegala de TVA de aproximativ 5,5 miliarde de lei vechi de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj.


Lupta intre Tribunal si Curte


Patru si Berneanu au fost arestati preventiv inca din cursul urmaririi penale, celorlalti inculpati impunându-li-se masura de a nu parasi localitatea. Masura arestului preventiv a fost mentinuta de Tribunalul Dolj si la momentul trimiterii in judecata a celor cinci.


La termenul de miercuri, tribunalul a luat din nou in discutie cererile formulate de Bogdan Berneanu si Tibi Patru privind judecarea lor in stare de libertate. Judecatoarea Camelia Bichea a admis pentru a treia oara cererile celor doi inculpati, dispunând inlocuirea masurii arestarii preventive cu aceea a obligatiei de a nu parasi tara. Procurorii au formulat insa recurs, care s-a judecat ieri la Curtea de Apel Craiova.


In mod firesc, ar fi trebuit ca recursul sa fie judecat de completul format din judecatorii Valentina Trifanescu, Doru Filimon si Constantin Lupitu. Acestia s-au mai pronuntat de doua ori in favoarea judecarii celor doi inculpati in stare de arest preventiv, decizie luata cu doua voturi contra unu, al magistratului Lupitu, care a facut de fiecare data opinie separata, considerând ca ziaristii pot fi judecati si in stare de libertate. Pentru a nu se mai pronunta a treia oara asupra mentinerii arestarii preventive, cei trei judecatori au formulat cereri de abtinere din acest dosar. La rândul lor, avocatii lui Patru si Berneanu au solicitat recuzarea celor trei judecatori.


Curtea de Apel Craiova a admis cererile de abtinere si recuzare, iar recursul a fost judecat de alt complet, format din judecatorii Gheorghe Vintila, Stefan Faurar si Georgeta Catanoiu. Solutia a fost insa aceeasi: s-a admis recursul Parchetului, astfel ca Bogdan Berneanu si Tibi Patru vor fi in continuare judecati in stare de arest preventiv.


Opinie separata


Decizia de ieri s-a luat tot cu doua voturi contra unu, judecatoarea Georgeta Catanoiu facând opinie separata, in sensul respingerii ca nefondat a recursului Parchetului, deci in favoarea inlocuirii masurii arestarii preventive cu obligarea inculpatilor Tibi Patru si Bogdan Berneanu de a nu parasi tara.

Exit mobile version