10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAverile universitarilor ramân secrete

Averile universitarilor ramân secrete

Conducerea Universitatii din Craiova refuza sa publice pe pagina de internet a institutiei declaratiile de avere. Argumentul rectorului, prof. univ. dr. Ion Vladimirescu, este acela ca „legea spune sa ne depunem declaratiile, nu sa le facem publice pe site“.


Rectorul universitatii craiovene recunoaste ca nu a vrut pâna acum sa-si faca publica averea si nici nu o va face. Potrivit prof. univ. dr. Ion Vladimirescu, declaratiile de avere ale universitarilor care detin functii de conducere sunt depuse la Serviciul Resurse Umane din cadrul universitatii, dar nu vor fi publicate pe site. „In cadrul Consiliului National al Rectorilor aceasta problema a fost extrem de dezbatuta. In plen s-a hotarât depunerea acestor declaratii la Serviciul Resurse Umane, dar atât! Nicidecum nu ni s-a impus faptul sa ne publicam averile pe site. De asemenea, la conferinta rectorilor care a avut loc la Pitesti, cât si la intâlnirea de la Timisoara la care a participat si ministrul educatiei impreuna cu premierul Tariceanu, colegii mei au pus problema declaratiilor de avere, insa nimeni nu a dat nici un raspuns. Legea spune doar sa le depunem, nu sa le si facem publice. Motivatia, noi nu suntem institutie publica centrala“, a spus rectorul Ion Vladimirescu, care este si secretarul Consiliului National al Rectorilor. Vladimirescu a precizat ca obligatia de a depune declaratiile de avere a plecat de la o eroare a Ministerului Comunicatiilor si Informatiilor: „Dintr-un exces de zel, cineva a trecut si universitatile pe aceeasi linie cu institutiile publice centrale. Or, universitatile nu sunt institutii publice. Tot ce pot sa va spun este faptul ca declaratiile de avere sunt sigilate si depuse la serviciul mentionat“, a completat prof. univ. dr. Ion Vladimirescu.


„Ce garantie avem noi?“


Cei mai multi universitari craioveni refuza si contesta legea pe baza careia trebuie sa-si faca publice bunurile obtinute inainte si dupa detinerea functiei de conducere. In ciuda faptului ca acest lucru trebuia facut inca din 2004, ei se multumesc sa spuna ca daca vor face publice aceste declaratii vor deveni o tinta perfecta pentru infractori. Sunt insa si voci care spun ca declararea averilor ar putea indeparta o parte din suspiciunile care planeaza asupra modului in care profesorii universitari obtin o parte din venituri. „Ce garantie avem noi? Cei din fruntea tarii, care si-au pus pe site declaratia de avere, au la spatele lor bodyguarzi, noi pe cine avem? Nu ne trezeam ziua in amiaza mare cu casa sparta… Sa fim seriosi. Cert este ca pentru persoanele abilitate putem spune ca n-avem nimic de ascuns…, iar toate veniturile sunt dobândite conform legii“, a spus rectorul Ion Vladimirescu.


Reglementare


Prin adresele nr. 85/AG/02.02.2006, respectiv nr. 134/ AG/ 17.02.2006, Ministerul Educatiei si Cercetarii a recomandat, ca urmare a sesizarilor primite, pentru a se asigura transparenta institutiilor de invatamânt superior, publicarea declaratiilor de avere a persoanelor cu functii de conducere pe site-urile institutiilor respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII