24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlesii doljeni refuza fotoliul de parlamentar european

Alesii doljeni refuza fotoliul de parlamentar european

Cu toate ca intrarea României in Uniunea Europeana le ofera posibilitatea de a candida pentru un mandat european, majoritatea alesilor doljeni nu ar da fotoliul din Parlamentul României pe unul in Parlamentul European.


O data cu ratificarea tratatului de aderare de catre toate statele membre UE, România va avea dreptul sa organizeze alegeri pentru locurile corespunzatoare tarii noastre in Parlamentul European. Cu toate ca s-au inghesuit pentru obtinerea unui fotoliu in Parlamentul României, alesii doljeni, indiferent de coloratura politica, nu sunt insa prea incântati de perspectiva candidarii pentru un loc similar in Parlamentul European. Paleta de motive invocate de acestia pentru refuzul de a candida este larga, variind de la zborurile dese cu avionul pâna la indepartarea iminenta de electoratul doljean.


Senatorul PNL de Dolj, Mario Ovidiu Oprea, a declarat ca nu ar candida pentru un mandat european pentru ca sederea la Bruxelles nu i-ar permite sa monitorizeze activitatea filialei pe care o conduce. „Sunt sef de filiala judeteana si ma intereseaza sa ramân aproape de Dolj, iar un mandat in Parlamentul European m-ar tine departe de activitatea politica nationala. Eu sunt membru al Comisiei de Integrare din Parlament si in aceasta calitate pot sa monitorizez procesul de integrare, insa nu ma intereseaza sa candidez pentru Parlamentul European“, a precizat senatorul Oprea.


Deputata Vasilescu nu candideaza din cauza deplasarilor cu avionul


La fel de reticenta in privinta candidarii pentru un mandat european se declara si deputata PRM Lia Olguta Vasilescu, care a mentionat printre motivele refuzului sau si necesitatea efectuarii unor zboruri destul de dese cu avionul, dar si limbajul pretios al colegilor europeni. „Nu ma intereseaza un astfel de mandat pentru ca te scoate din circuitul politic national si, in plus, nu sunt genul care sa stea toata ziua prin avioane. Parlamentul European nu este precum cel român, unde poti sa vorbesti când ai ceva de spus. Acolo ai un numar limitat de minute, fiecare stie când ii vine rândul, iar parlamentarii stau jumatate de ora sa se domneasca inainte de a incepe sa vorbeasca“, a mentionat deputata Vasilescu. Aceasta a adaugat ca aceia care vor reprezenta România in Parlamentul European nu se vor putea plânge de venituri reduse pentru ca in prezent un euroobservator român câstiga, pe lânga indemnizatia de 1.200 de euro, o diurna zilnica de 200 de euro.


Parlamentul European, o palarie prea mare pentru Zgonea


Sederea la Bruxelles si Strasbourg in calitate de euroobservator a deputatului PSD Valeriu Zgonea nu l-au convins pe acesta sa isi incerce norocul pentru un loc pe liste. Deputatul Zgonea, care a fost recent desemnat chestor al Camerei Deputatilor, a declarat ca statutul de parlamentar european necesita o anumita experienta in politica externa, iar acest lucru s-ar putea dovedi pentru el „o palarie prea mare“. „M-as simti onorat daca partidul m-ar nominaliza pe liste pentru Parlamentul European, dar trebuie sa ma intind cât mi-e plapuma. In PSD sunt oameni mult mai bine pregatiti decât mine, care ar fi mult mai potriviti in acest loc. La vârsta mea, am o viziune nationala a lucrurilor si nu sunt tentat de un mandat“, a spus Zgonea. O data cu numirea sa in functia de chestor al Camerei Deputatilor, deputatul Zgonea a anuntat ca va renunta la statutul de euroobservator si va ramâne doar cu mandatul national.


Euroobservatorul Marinescu, dornic de a candida


Singurul ales doljean care s-a aratat dornic de a candida la alegerile pentru Parlamentul European este euroobservatorul PD Marian Jean Marinescu. Acesta a declarat ca vrea sa candideze la alegeri pentru a-si continua munca depusa pâna acum in Parlamentul European. „Vreau sa candidez pentru ca mi se pare o activitate interesanta si consider ca as fi de folos in aceasta pozitie. Eu sunt observator la Parlamentul European de sase luni, mi se pare ca m-am adaptat bine si cred ca as face treaba buna aici ca parlamentar. Deocamdata, aceasta chestiune nu a fost discutata in cadrul partidului pentru ca este prioritara activitatea României pentru integrare“, a spus deputatul Marinescu. Acesta a adaugat ca, desi România are posibilitatea de a transforma euroobservatorii in europarlamentari pâna la alegerile din 2009, organizarea de alegeri in primavara anului 2007 ar fi benefica pentru democrati, care ar avea astfel ocazia sa obtina o reprezentare mai buna in Parlamentul European fata de cea avuta in prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII