Acasă Local Legea anti-gaina, luata la puricat de oraseni

Legea anti-gaina, luata la puricat de oraseni

Posibila interzicere a cresterii pasarilor de curte in orasele mari a creat o adevarata disputa la periferiile Craiovei. Unii concitadini ar fi de acord cu interdictia, in timp ce altii, care cresc zeci, daca nu sute de pasari, sunt impotriva.


In urma descoperirii unor focare de gripa aviara in Bucuresti, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, anunta duminica intentia guvernului de a studia oportunitatea interzicerii cresterii pasarilor de curte in orasele cu peste 100.000 de locuitori.


„Ne-am pus problema daca sa mai permitem cresterea pasarilor in orase. Este anormal ceea ce se intâmpla in prezent. Nu putem permite perpetuarea acestui fenomen intr-o capitala europeana ori in marile aglomeratii urbane, deoarece, pâna la urma, este vorba si de sanatatea oamenilor“, a declarat ministrul Flutur. Vestea ca ar putea ramâne fara orataniile din curte nu i-a lasat indiferenti pe craioveni.


„Sa vina cu jandarmii sa mi le ia, n-au cum!“


Cu o sticla de bere in fata, trasi la umbra, doi craioveni – Ion Mirea, de 45 de ani, si Mihai Enache, de 31 de ani, din cartierul Bariera Vâlcii – discutau aprins ieri pe tema intentiei ministrului. „Oi sta eu la casa, da’ n-as tine pasari in curte. Am avut câteva si am renuntat. Cred ca ministru’ asta are o idee buna. As fi de acord sa se creasca pasari exotice, da’ gaini, curci, in nici un caz“, sustinea Mirea. Mai tânarul lui partener de discutii avea insa o parere total opusa. „Cum adica, sa nu ma mai lase pe mine sa cresc gaini? Nu sunt de acord. Cu pui cu tot, sa tot am vreo 150, da’ le cresc pentru mine, sa manânc si sa le dau si lu’ nevasta-mea, si lu’ fie-mea carne sanatoasa. Ce-o sa-mi faca? Sa vina cu jandarmii sa mi le ia, n-au cum! Poate sa-mi dea un termen, sa zicem 1 ianuarie, ca sa le sacrific pe toate, da’ nu pot sa vina sa mi le ia!“, sustinea Enache.


Se destupa al doilea rând de bere. Rece. De la frigider. Fiecare trage o dusca, sa se racoreasca, apoi continua disputa.


„E chiar prea de tot sa stai cu gainatu’ la nas“


„Nu intelegi! E o problema de mediu! E chiar prea de tot sa stai cu gainatu’ la nas. Am vazut si intr-o curte pe strada România Muncitoare, in centrul Craiovei, gaini crescute de unu’. Gainile ar trebui crescute doar in ferme, nu de fiecare la el acasa, mai ales in oras. Si o sa fie foarte multa lume impotriva cresterii gainilor la oras“, a continuat Mirea. „Da’ nu ma lasi!? Treaba asta cu gripa aviara e sigur una politica. O sa zica pâna la urma ca asa a vrut Uniunea Europeana, cum a fost cu electrocutarea porcului, când s-a spus ca trebuie sa-i respectam drepturile animalului. Chiar daca se da legea asta, n-o s-o respecte nimeni, cum nu respecta nici pe-a cu porcul. Spun eu, asta o sa fie doar primul pas. O sa urmeze interzicerea cresterii gainilor si la tara, sa ramâna numai aia cu fermele. Si uite asa o sa scapam de tarani, ca oricum ei sunt ai care nu corespund normelor UE“, combate Enache.


„Sunt bune si aproape toate oua“


Ceva mai departe, uitate in soare lânga o poarta deschisa, doua batrâne discutau si ele despre aceeasi problema. „Ai auzit? Cica n-o sa ne mai lase sa crestem gaini. Am vreo 12. Ma patim cu ele, le mai dau iarba, le mai dau tarâte, da’ sunt bune si aproape toate oua“, spunea Sanda Marinescu. Vecina ei, Maria Schiopu, ii da replica: „Si eu am vreo sase gaini si un cocos, da’ daca se da legea asta, renunt la ele. Si-asa nu renteaza sa le dai sa manânce, sa cumperi grâu, sa le dai iarba… Le tai si gata. M-am saturat de mirosul de gainat care vine si de la ele, si de la ale vecinilor, acu’, vara“.


Toate astea se intâmplau ieri, intr-un cartier de la periferia Craiovei. Conform unor estimari neoficiale ale angajatilor Primariei Craiova, numarul pasarilor crescute acasa de locuitorii municipiului il depaseste pe cel al craiovenilor.


Bucuresti – da, Craiova – ba


Oficialii municipalitatii craiovene nu cred ca interzicerea cresterii pasarilor in marile orase ar fi o solutie de lupta contra gripei aviare. „Nu cred ca o asemenea interdictie ar fi o solutie impotriva gripei aviare. La urma urmei, nu este normal sa cresti pasari in mijlocul orasului, dar altfel sta treaba la periferie. Mai bine s-ar reglementa alte chestiuni, cum ar fi interdictia de a lasa pasarile libere. Nu poti insa sa le interzici unor amarâti – si sunt destui – care stau la periferia orasului si traiesc de pe urma a trei-patru gaini“, a declarat viceprimarul Craiovei, Sorin Iordache.


Comparativ, autoritatile Capitalei, care au acum grija anihilarii focarelor de gripa aviara aparute in Bucuresti, au o parere contrara in aceasta privinta, aratându-se in favoarea interzicerii cresterii pasarilor si animalelor de curte in gospodarii. „Suntem o capitala europeana, in care nu putem creste porci, pasari sau mai stiu eu ce animale de curte“, a declarat primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.


Vid legislativ


In România nu exista nici o lege care sa reglementeze cresterea pasarilor de curte de catre cetateni, dupa cum a mentionat directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj, dr. Andrei Butaru. Conform viceprimarului Iordache, nici Consiliul Local Craiova nu are reglementari prin care sa stabileasca eventuale conditii de crestere a animalelor si pasarilor de curte in municipiu.

Exit mobile version