15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChiulangiii au pierdut banii de liceu

Chiulangiii au pierdut banii de liceu

Din cei aproximativ 4.530 de elevi doljeni care au beneficiat anul acesta de programul national de protectie sociala „Bani de liceu“, 150 si-au pierdut drepturile banesti. Motivul il constituie numarul mare de absente.


Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, pe parcursul acestui an scolar ar fi trebuit sa intre in posesia drepturilor banesti acordate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in cuantum de 1,8 milioane de lei pentru fiecare, aproximativ 4.530 de elevi din clasele I-XII, clasele a XIII-a de liceu (seral), cât si din clasele a IX-a si a X-a de la Scoala de Arte si Meserii (SAM). „Insa lucrurile nu au stat asa. In ciuda faptului ca ministerul ii ajuta pe elevii care provin din familii cu venituri precare, cu aceasta suma de bani, multi i-au pierdut din cauza absentelor nemotivate. Numai in aprilie, la 150 de elevi le-au fost respinse aceste drepturi“, a spus Doina Iliuta, sef Serviciu Salarizare in cadrul ISJ Dolj. Potrivit sursei citate, metodologia de acordare a acestor bani de liceu celor care provin din familii cu venituri precare (jumatate din salariul minim pe economie pe membru de familie), program implementat anul trecut de MEdC prevede urmatoarele: „Sprijinul financiar se sisteaza in urma anumitor situatii: in cazul in care elevul absenteaza nejustificat, minimum 20 de ore la diferite discipline de invatamânt; daca a fost eliminat de la cursuri, din motive disciplinare, pe o perioada de trei-cinci zile, conform regulamentului unitatii de invatamânt; daca elevul a obtinut media la purtare sub 7 (sapte) si, nu in ultimul rând, in cazul in care a renuntat (abandon) la scoala sau a fost exmatriculat“.


Alte cazuri


Au existat si alte cazuri in care aceasta bursa sociala nu s-a mai acordat. „Chiulul nejustificat i-a eliminat pe multi din competitia bursei sociale, dar unii au renuntat de bunavoie, la cererea parintilor (acesti bani nu le mai dadeau dreptul sa primeasca ajutorul social, care este mai mare de 1,8 milioane de lei). Au mai fost un caz de deces si unul de casatorie. Automat, cei doi au pierdut aceste drepturi“, a completat sefa Serviciului Salarizare din cadrul ISJ Dolj. Potrivit sursei citate, de ajutor beneficiaza toti tinerii care invata la cursurile de zi, invatamânt de stat sau particular, dar numai in masura in care fac dovada faptului ca indeplinesc conditiile legate de venitul brut lunar pe membru de familie (jumatate din salariul minim pe economie). La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie, din cele spuse de reprezentantii ISJ Dolj, se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei in ultimele trei luni anterioare depunerii cererii.


Drepturi si obligatii


Pentru a lamuri situatia, cei abilitati in aplicarea acestui program social au amintit de principala sa conditie. Si anume aceea ca absentele nemotivate/chiulul de la cursuri se monitorizeaza permanent. „Si anul trecut ne-am lovit de aceleasi probleme. Elevii care au chiulit cu buna stiinta de la cursuri, peste 300, nu au mai intrat in posesia acestor bani. Acum situatia se repeta si, desi intocmesc conditiile necesare acordarii acestor bani, nu i-au mai primit. Explicatia este aceeasi – doritorii au avut un numar impresionant de absente, cu mult peste cel permis, de maximum 20“, a declarat sefa salarizarii.


Reactii


Multi dintre cei care se stiu cu musca pe caciula, chiulangiii, spuneau ieri ca programul social este prea rigid si conceput extrem de exigent de cei din minister. Ei sustin ca acest criteriu al absentelor nu este relevant. Ideal ar fi acela care se bazeaza pe performanta si notele lor. „Notele sunt mai importante decât prezenta la cursuri“, au opinat multi dintre cei care se simt „amenintati“ cu sistarea ajutorului din cauza chiulului in masa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS