10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii craioveni ataca Mondialele de Dans Aerobic

Copiii craioveni ataca Mondialele de Dans Aerobic

Desi in lume se practica de foarte multi ani, imediat dupa ’89 a aparut la noi in tara, ca sport nou, gimnastica aerobica. Aceasta a fost cunoscuta mai târziu sub denumirea de sport aerobic, datorita faptului ca s-a introdus ca disciplina in competitii la campionatele mondiale.


In judetul nostru, acest sport nou, care presupunea miscari in ritmul muzicii disco, dupa care tinerii erau innebuniti la vremea aceea, a avut un ecou extraordinar si mii de copii au asaltat scolile pentru a practica gimnastica aerobica, aceasta devenind un sport de masa.


„Imediat dupa ce am realizat ce se intâmpla am plecat la Bucuresti pentru a obtine cât mai multe informatii si pentru a face rost de Regulamentul Federatiei Internationale de Sport Aerobic. A trebuit sa ne adaptam si noi la acest regulament la nivel de judet si de tara, bineinteles la copii, nu vorbim aici de sportul de performanta, de profesionisti, ne referim la sportul la nivelul scolilor generale“, a declarat Viorica Toma, profesor si antrenor al echipei.


Numarul mare de copii care doreau sa practice aerobic a pus in dificultate profesorii care au fost nevoiti sa se specializeze si in felul acesta au ajuns la un nivel foarte ridicat. Scoala de aerobic de la Craiova este recunoscuta nu numai pe plan national, dar si pe plan international, având foarte multe performante de exceptie.


„La fazele locale si fazele judetene, unde este o lupta extraordinara, am câstigat foarte multe premii, insa pentru faza nationala a trebuit sa gasim o solutie, deoarece pentru scolile generale nu se organizeaza aceasta etapa, fiind doar pentru cluburile sportive si Palatele Copiilor. Pentru a putea participa la aceste faze superioare a trebuit sa ne atasam la Palatul Copiilor de aici, ba chiar din Târgu Jiu sau Filiasi, iar in alte dati la cluburi sportive din alte judete. Deci, nu am putut sa ne reprezentam scoala la etapa nationala pentru ca scolile nu au o faza superioara. Toate aceste premii au fost obtinute de echipa sub numele altor cluburi“, a mentionat Viorica Toma.


Datorita prestigiului obtinut de echipa Scolii nr. 21 in urma premiilor câstigate la diferite concursuri si in urma aprecierii acestora de catre Comisia Federatiei Internationale de Dansuri (IDF), „dansatorilor“ li s-a oferit ocazia sa participe la Campionatele Mondiale organizate la Rimini, in Italia. Acestea se vor desfasura pe o perioada de opt zile (23-30 mai 2006) in Satul Olimpic Paolacongressi Europeo di Ballaria din Rimini.


Invitatie surpriza


Asa a ajuns echipa Scolii nr. 21 din Craiova sa reprezinte orasul nostru si, implicit, prin aceasta participare, România, la Campionatele Mondiale. Desi aceasta invitatie a bucurat pe toata lumea, ea a venit exact când judetul nostru a avut parte de o situatie deosebit de grava: o multime de oameni ramasi fara munca de o viata din cauza inundatiilor. Din cauza acestor nenorociri nu s-au putut strânge banii necesari deplasarii, cu toate ca era o ocazie unica pentru multi dintre copii.


„Am facut o sedinta cu parintii si le-am explicat ce ne asteapta si ce implica participarea noastra la aceste Campionate Mondiale, iar parintii au dorit sa se implice. Multi dintre acestia nu au o situatie materiala stralucita si atunci a trebuit sa se imprumute la banci, la prieteni, pentru ca si-au dat seama de aceasta situatie unica pentru copii de a mearge la Campionatele Mondiale. Acesti copii merita sa mearga pentru ca au muncit foarte mult sa ajunga aici. Sunt copii care nu mai au timp pentru copilaria lor, elevi de scoala generala care muncesc si sunt chiar olimpici“, a declarat Viorica Toma, care a continuat sa povesteasca despre eforturile depuse pentru a ajunge la Campionatul Mondial.


Mai putin cu 8.000 RON


„Banii pentru aceasta deplasare i-am adunat partial pentru ca ne-am impotmolit la suma de 8.000 RON. Intr-un final, acesti bani i-am obtinut, din fericire, cu imprumut de la niste oameni de buna credinta carora le multumim pe aceasta cale, si nu numai lor, ci tuturor celor care ne-au ajutat. Pentru strângerea si returnarea banilor, la intoarcerea in tara vom organiza spectacole cu echipa de copii care va participa la Campionatul Mondial, iar orice gest venit din partea oricui pentru noi este aur“.


Desi echipa este foarte bine pregatita pentru aceste campionate si sigur vor veni cu mai multe medalii, Disco Free Style este una dintre categoriile la care echipa noastra este mai bine reprezentata si trebuie sa obtina cel putin o medalie de aur.


„Nu avem voie sa nu câstigam mai multe medalii, pentru ca acesti copii sunt bine pregatiti si banuim ce se va intâmpla. Mai ales la formatiile mari, pentru ca lumea nu se prea inghesuie sa sincronizeze 18 copii. Nu calca doi in cadenta, dar sa faci 18 sa execute o ronda la fel! Noi suntem latini si de obicei avem dansul si gimnastica in sânge.


Acesti copii au lucrat enorm si ar fi pacat sa nu obtina ceva. Tot timpul la lucru au gleznele rupte, le sângereaza picioarele. Au antrenamente in fiecare seara de la cinci pâna la orele noua-zece, iar sâmbata si duminica au antrenamente nonstop. Acum, in programul precompetitional, avem o repriza de antrenament si dimineata de la ora opt“, a spus Viorica Toma.


Echipa de campioane


In anul 2005, la Campionatele Mondiale de la Gyor, din Ungaria, Scoala nr. 21 a participat cu o echipa formata din 14 copii, in parteneriat cu elevii de la Colegiul National „Carol I“ din Craiova, unde este antrenoare Viorica Cojocaru, si au câstigat doua medalii de aur, trei de argint, patru de bronz si o multime de clasari in primele zece locuri.


Actualul lot este alcatuit din 28 de copii provenind tot din parteneriatul Scolii nr. 21 si Colegiului National „Carol I“. Din echipa fac parte nume mari ale gimnasticii aerobice, cum ar fi Andreea Pretorian – campioana internationala, Anda Truta – medaliata cu aur la campionatele nationale, si multi altii.


Echipa de gimnastica aerobica va pleca in seara acestei zile spre Italia, la Campionatele Mondiale, unde vor intâlni nume mari ale gimnasticii aerobice cum ar fi Spania, Rusia etc.


„Tot ce se intâmpla in Scoala nr. 21 sub aceasta denumire, Aerobic 21, se datoreaza unui om inimos, exceptional, directoarea noastra – Mioara Ciobanu. In momentul in care ai aceasta sustinere si atunci când mai vin si parintii ca un tavalug, succesul este asigurat. Nimic nu as fi putut face eu, de una singura, daca nu as fi avut acest sprijin“, a tinut sa mentioneze Viorica Toma. Nici Mioara Ciobanu, directoarea Scolii nr. 21 din Craiova, si nici profesorii scolii nu sunt mai putin incântati de ceea ce se intâmpla in aceasta scoala.


„Anul acesta ne confruntam cu un moment deosebit din viata scolii, echipa de aerobic va reprezenta scoala la nivel international, vom merge cu copiii la Rimini, in Italia, unde vor intra in competitie cu multe tari europene. Pe aceasta cale, eu le urez copiilor si profesoarei lor, Viorica Toma, mult succes si sper ca de acolo sa vina cu multe medalii“, a declarat Mioara Ciobanu.


Sectiunile la care concureaza participantii craioveni:


• Sectiunea Caraibici (8 fete si 8 baieti cu vârste intre sapte si 14 ani),


• Sectiunea Dance Show (formatie de 18, cu vârste intre sase si 14 ani),


• Sectiunea Disco Free Style (individual fete si baieti, perechi fete si baieti si duo fete si baieti),


• Sectiunea Piccoli Gruppi Youth (formatie de 14),


• Sectiunea Fantasia (pentru formatii mari).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS