10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSinistratii s-ar stramuta, dar n-au unde

Sinistratii s-ar stramuta, dar n-au unde

Drama pe care o traiesc mii de sinistrati din sudul judetului Dolj i-a determinat pe multi dintre acestia sa ceara la unison autoritatilor locale mutarea in zone mai inalte. Cele mai recente solicitari au venit de la Macesu de Jos si Bechet, unde autoritatile cauta deja teren pentru stramutare.


Dupa Rast si Cârna, comunele cele mai afectate de inundatiile provocate de revarsarea Dunarii, si o parte din locuitorii din Macesu de Jos, ale caror case au cazut sau au fost avariate de fluviu, au cerut sa fie mutati intr-o zona mai inalta a comunei. Ieri, arhitectul-sef al judetului, Dumitru Cernatescu, a analizat situatia din teren si a ajuns la concluzia ca in zona inundata din Macesu, unde au cazut deja 34 de case, nu vor mai fi acordate autorizatii de constructie. Acesta a declarat ca, impreuna cu primarul Florea Cone, a stabilit locatia pentru casele care vor fi reconstruite. „Singura posibilitate este aceea de a construi casele la intrarea in Macesu de Jos inspre Nedeia, pe o portiune de trei hectare, pentru ca locuintele continua sa cada si trebuie sa avem pregatite in jur de 60 de loturi. Trebuie luata in discutie insa si posibilitatea de a face un dig de protectie in partea de vest inspre Sapata“, a spus arhitectul Dumitru Cernatescu.


Primarul din Macesu cere garsonierele Mariei Schutz


Punerea in posesie a oamenilor nu va fi insa o sarcina usoara pentru autoritati. Comuna nu are rezerve de teren in intravilan si singura optiune este aceea de a face schimb de terenuri cu cetatenii care detin suprafete in localitate. „Nu avem decât sa vorbim cu oamenii care au teren in intravilanul comunei Maces si sa le oferim terenuri la schimb in extravilan. Deocamdata am incercat sa identificam terenurile pe care ar fi ideal sa-i mutam pe cei afectati de inundatii si apoi vom discuta cu cei care le detin“, a spus Dumitru Pantalia, secretarul Primariei Macesu de Jos.


Alta problema cu care se confrunta autoritatile locale din Macesu este aceea a cazarii sinistratilor. Pentru ca numarul acestora este foarte mare, primarul din Macesu a solicitat Prefecturii Dolj chiar si garsonierele existente la ferma de oi a Mariei Schutz din localitate.


„Sunt 15-16 incaperi la spitalul dezafectat si am dus acolo sase familii. Alte doua familii le-am dus in doua camari de la gradinita. Am inaintat acte catre prefectura si consiliul judetean prin care am solicitat cele opt garsoniere de la IAS Macesu care apartine Mariei Schutz, pentru ca sunt foarte multe persoane care au nevoie de conditii mai bune de cazare“, a precizat Florea Cone, primarul comunei Macesu de Jos. Acesta a adaugat ca, desi majoritatea locuitorilor din Sapata s-au intors la casele lor, autoritatile sunt nevoite sa le gaseasca adapost in prezent celor trei familii din sat ale caror case au fost avariate de inundatii si care nu mai vor sa se intoarca in comuna.


Doar 20 de cereri de stramutare la Bechet


In timp ce la Macesu de Jos oamenii ale caror case sunt in prezent sub ape se vor muta in mod obligatoriu din partea inundabila a satului, la Bechet doar o parte din oamenii care au case cazute sau puternic afectate sunt de acord cu stramutarea. Din cele 60 de case din Bechetul Vechi afectate puternic de viitura de pe Dunare, doar pentru 20 va fi luata in discutie stramutarea de catre autoritatile locale. Primarul orasului Bechet, Constantin Oclei, a declarat ca restul locuitorilor afectati de inundatii care nu doresc sa se mute nu pot fi obligati de autoritati.


„Sunt 20 de solicitari de stramutare primite la primarie pe care le vom lua in discutie la urmatoarea sedinta a consiliului local. Pe ceilalti nu-i pot obliga sa se mute de acolo, pentru ca au facut investitii in gospodariile lor si nu le pot lasa. Va fi insa o prioritate pentru noi refacerea digurilor“, a spus Constantin Oclei. Acesta a adaugat ca primaria are aproximativ zece hectare de teren pe care le va putea folosi pentru mutarea locuintelor.


Trasarea noului Rast, in curs de finalizare


Daca la Macesu de Jos si Bechet posibilitatea de mutare a locuintelor este abia luata in discutie, la Rast s-a inceput deja trasarea noii localitati. Autoritatile locale au reusit sa stabileasca suprafata de teren detinuta anterior de sinistrati si fiecarei gospodarii ii va reveni aceeasi suprafata ca in vechiul Rast. Arhitectul-sef al judetului, Dumitru Cernatescu, a declarat ca partea de vest a noii localitati a fost deja trasata, iar de astazi se va incepe impartirea si pentru partea de est. „Cei de la cadastru au stabilit pamântul pe care l-a avut fiecare gospodarie in Rast si se va merge, in general pe aceasta suprafata. Partea de vest a fost deja trasata in ceea ce priveste loturile si strazile si urmeaza ca mâine sa incepem trasarea si in partea de est“, a spus Cernatescu. Cu toate ca desenul noului Rast este aproape gata, partea juridica a stramutarii nu a fost rezolvata de autoritati. Procesele-verbale nu au fost semnate de proprietarii terenurilor, pâna acum fiind luat doar acordul locuitorilor din Rast pentru stramutare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU