21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOamenii din spatele oamenilor

Oamenii din spatele oamenilor

Au fost pe diguri, si-au riscat viata pentru sinistrati, au petrecut Pastele in tabere alaturi de oameni. Sute de militari, jandarmi, pompieri si politisti au incercat sa tina piept apelor.


In lupta cu Dunarea au intrat si autoritatile judetene si cele locale, Serviciul de Ambulanta, Societatea Nationala Crucea Rosiej, Centrul Medical Judetean al MAI, DSP si DSV, dar si numerosi voluntari din localitatile afectate. Ei sunt oamenii care, de obicei, nu se vad, cei care muncesc cel mai mult si au parte rareori de recunostinta.


„In rândul jandarmilor au fost cazuri in care parintii, bunicii sau rude apropiate ale acestora locuiau in localitatile afectate de inundatii si au fost nevoiti sa fuga din calea apelor. Acesti jandarmi au inteles, poate cel mai bine, tragedia celor care si-au pierdut agoniseala si, dupa ce si-au pus familiile in siguranta, au ramas la datorie, in locurile cucerite de ape, sa ajute“, a declarat Bogdan Nicolae, ofiter de relatii publice in cadrul IJJ Dolj.


Unul dintre jandarmii care au avut de suferit de pe urma inundatiilor este Viorel Gavrila, de la subunitatea din Bailesti, ai carui parinti si bunici locuiau la Negoi. Dupa ce si-a luat familia la Bailesti, s-a intors si a fost in toate locurile in care se lupta cu apa.


„Frontul Dunarii“


„Scorpionii“, fie ei Rosii, Negri, de Foc, Albastri, Aurii sau Verzi, au luptat cu apele Dunarii in localitatile Bistret, Plosca, Cârna, Macesu de Jos, Ostroveni, Bechet, Calarasi, Sarata si Dabuleni. Pe „Frontul Dunarii“, cum a fost denumita aceasta lupta cu apele de comandantul „scorpionilor“, generalul de brigada Virgil Balaceanu, au fost dislocati zilnic aproximativ 400 de militari pentru toate misiunile destinate brigazii.


„Scorpionul rosu“ caporal Marin Badi, care a participat la patru misiuni externe, a suferit si el din cauza pierderii casei parintesti din Macesu de Jos.


Pe acelasi front au luptat 19 ofiteri si 39 de militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Oltenia“ Dolj pentru consolidarea digurilor si evacuarea populatiei. Aproximativ 160 de politisti din cadrul IPJ Dolj au actionat in fiecare zi pentru refacerea digurilor, evacuarea oamenilor, asigurarea ordinii, dar si pentru consilierea psihologica a sinistratilor. „Cred ca cea mai delicata munca pe care politistul a trebuit sa o desfasoare a fost cea de consiliere permanenta a populatiei. Chiar daca uneori a fost obositor, efortul nostru nu se poate compara cu suferinta acelor oameni“, a declarat subcomisar Maria Vasile, purtator de cuvânt al IPJ Dolj.


Primarii sinistratilor


Fiecare cort din tabara de la Rast ascunde o poveste despre Dunare. Preotul George Vladoi sta si el alaturi de sateni intr-unul dintre corturi, pentru ca stie ca oamenii au nevoie de el. „Sunt preot la bine si la rau si de trei saptamâni dorm in cort. Deja ma simt ca acasa. Nu am crezut niciodata ca o sa ajung sa tin slujba de Inviere in cort, pe câmp, sau ca o sa imi strâng lucrurile din casa si sa plec in pribegie. Atunci când am plecat, am pus pe perete doua icoane ca sa imi pazeasca Dumnezeu casa si a avut grija de ea, pentru ca apa nu a intrat decât in pivnita“, si-a amintit preotul.


Primarul Iulian Silisteanu, obligat sa mearga in cârje din cauza unui accident, a fost prezent pretutindeni, si in tabara, si in primarie, si pe diguri alaturi de militari. Am avut o presimtire ca vine apa. Multi nu voiau sa plece si a trebuit sa ii luam cu forta si am suportat si ocari, vorbe de duh si lacrimi pentru ca Dunarea ne-a luat tot. Din toate proiectele noastre de modernizare a comunei au ramas doar visurile“, a spus Silisteanu.


Si comuna Cârna trebuie reconstruita dupa ce apele Dunarii au inundat trei sferturi din ea. „Primaria este in apa, scoala, dispensarul, casa politistului, casa parohiala, toate au fost luate de Dunare. Nu stim ce s-o alege de noi“, a spus Elena Titiroaga, viceprimarul comunei.


Florea Cone, primarul din Macesu de Jos, s-a pregatit de inundatii inca de când apa a rupt digul de la Catane, pentru ca stia ca Dunarea nu iarta. „Am mai vazut in tinerete forta Dunarii si, desi am sperat ca raul ne va ocoli, când a rupt la Catane am stiut ca vine peste noi. Prima casa care a cazut a fost a unui consilier local, pentru ca in fata Dunarii suntem toti egali“, a spus Florea Cone, primarul comunei Macesu de Jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS