14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFilmele europene, apreciate de craioveni

Filmele europene, apreciate de craioveni

Festivalul Filmului European, desfasurat timp de patru zile la Craiova, s-a incheiat duminica seara cu comedia „Alice in Tara Tentatiilor“. Dupa ce luminile s-au aprins si magia filmului s-a stins, a venit vremea bilantului: craiovenii au putut viziona zece filme, reprezentative pentru productia cinematografica europeana a ultimilor ani.


Cu doar câteva luni inainte de aderarea României la Uniunea Europeana, Festivalul Filmului European a poposit si la Craiova. Evenimentul, aflat in România la cea de-a zecea editie, a fost organizat de Delegatia Comisiei Europene in România si de Uniunea Cineastilor din România, cu sprijinul Ambasadelor si Centrelor Culturale ale statelor membre, candidate si in curs de aderare la Uniunea Europeana, precum si al Institutului Cultural Român si al autoritatilor locale din Craiova, Sibiu, Timisoara si Iasi.


„«Festivalul European de Film» din Craiova este un omagiu adus cinefililor din urbea lui Jean Negulescu, regizorul craiovean care a reusit sa-si construiasca o cariera la Hollywood“, a spus George Obrogea, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Dolj. Programul editiei din Craiova a cuprins zece productii, produse de artisti din Belgia, Croatia, Danemarca, Franta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia si Ungaria.


Zece filme in patru zile


Festivalul a fost deschis de coproductia germano-britanica „Dribleaza ca Beckam“ care, dincolo de subiectul fotbal, vorbeste despre incercarea tinerilor de a se desprinde de traditii, tragând dupa ei, spre modernitate, si parintii – film care a rulat la cinematograful Patria. Restul productiilor: „Sarutul“, „Nikifor al meu“,, Fado Blues“, „Aici“, „Legea tacerii“, „Macelarii verzi“, „A doua zi“, „Luceafarul negru“ si „Alice in Tara Tentatiilor“ au putut fi urmarite la Modern.


In ceea ce priveste numarul spectatorilor, sala de cinematograf a fost mai populata ca in restul anului, dar au mai ramas destule scaune libere. Publicul a fost format in general din tineri si oameni de cultura craioveni. Si, daca faptul ca artistii craioveni nu au ratat Festivalul de Film European nu mira pe nimeni, o surpriza placuta a reprezentat-o faptul ca tinerii au aratat interes deosebit productiilor cinematografice din spatiul european. Printre spectatorii de sâmbata seara s-a numarat si un grup de turisti belgieni care vizitau Craiova.


„Cei care au venit la festival au avut ocazia sa se puna la curent cu noile tendinte din filmul european. In general, pot afirma ca am fost multumit de cum s-a desfasurat prima editie, dar ar fi fost loc si de mai bine“, a precizat George Obrogea.


Daca va numarati printre cei care au prins gustul productiilor cinematografice europene, ar trebui sa stiti ca la cinematograful Modern ruleaza, cu mici exceptii, doar astfel de filme, iar anul viitor Festivalul Filmului European se va intoarce „cu forte proaspete“ in Cetatea Baniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS