6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIndemnizatie pentru artistii pensionari

Indemnizatie pentru artistii pensionari

Artistii pensionari ar putea beneficia de o crestere a veniturilor, prin acordarea de catre stat a unei sume egale cu 50 la suta din pensia stabilita la data incetarii activitatii. Aceasta, doar in cazul in care fostii artisti nu primesc deja indemnizatie de merit, potrivit unui proiect de act normativ aflat pe site-ul Ministerului Muncii. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) a supus spre dezbatere publica proiectul normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii din sistemul public de pensii, membri ai Uniunilor de creatori, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.


Cuantumul indemnizatiei lunare care va fi acordata membrilor Uniunilor de creatori, daca proiectul de hotarâre va fi aprobat, va fi echivalentul a jumatate din pensia stabilita prin decizia emisa de casa teritoriala de pensii, la momentul pensionarii. In cazul in care cuantumul pensiei se modifica, valoarea indemnizatiei ramâne aceeasi.


De aceasta indemnizatie ar urma sa beneficieze persoanele juridice române de drept privat din domeniul creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale si al artelor plastice.


Cei care beneficiaza deja de indemnizatia de merit acordata prin Legea nr. 118/2002 nu vor mai avea dreptul sa solicite si acest tip de indemnizatie, se precizeaza in proiectul de act normativ. De asemenea, pensionarii care sunt membri in doua sau in mai multe Uniuni de creatori vor putea beneficia de o singura indemnizatie lunara prevazuta de lege. „Fondurile care vor fi alocate lunar in acest sens nu pot fi inca stabilite, deoarece nu este cunoscut nici numarul membrilor si nici cel al Uniunilor care pot beneficia de indemnizatie“, a declarat Geta Bratu, directoarea Directiei politici si asigurari sociale din cadrul MMSSF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU