21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesori slab pregatiti au aspirat la functia de director

Profesori slab pregatiti au aspirat la functia de director

Potrivit metodologiei de examen, ar fi trebuit sa fie „cadre didactice cu experienta“. Daca ar fi sa ne luam dupa rezultatele obtinute de o mare parte a profesorilor care au candidat pentru functia de director la scolile din Dolj, am putea spune ca se aseamana unor debutanti.


124 de profesori s-au inscris in acest an in cursa ocuparii unui post de manager de scoala. Potrivit reprezentantilor ISJ Dolj, pentru cele 106 posturi distribuite in mediul rural – majoritatea – si in cel urban, s-au inscris 111 profesori, care au optat pentru ocuparea unei functii de manager de scoala si 13 pentru functia de director adjunct. Din pacate, o parte din candidati au fost declarati de comisia judeteana a examenului «respinsi». „Au fost 18 cazuri in care candidatii au fost total nepregatiti si nu au reusit sa faca nimic la prima proba a examenului – interviul (care a constat in rezolvarea unui text grila din legislatie si managementul scolar, traducerea unui text in limba româna dintr-o limba de circulatie internationala pe care candidatul a declarat ca o stapâneste foarte bine si realizarea unui plan de dezvoltare internationala – n.r.) – motiv pentru care nu au acumulat punctajul necesar, de minimum 90 si maximum 140“, a spus presedintele comisiei de evaluare a profesorilor, inspector scolar general adjunct Alexandru Gâdar, din cadrul ISJ Dolj. Potrivit sursei citate, cu toate ca multe dintre cadrele didactice au parut interesate de ocuparea acestor posturi, putini au fost cei pregatiti „ca la carte“. „Asta e realitatea, ce sa ne mai ascundem dupa deget. Sunt oameni si oameni: cei care vor sa-si asume anumite responsabilitati, pentru ca ocuparea acestei functii chiar reprezinta o responsabilitate majora nu numai in plan educational, ci si in plan administrativ-financiar, si cei care nu-si doresc sa duca pe umeri o asemenea povara. Unii au intrat in competitie doar de dragul de a aparea pe lista. Lumea nu mai este interesata sa-si asume responsabilitati“, a explicat Gâdar.


Si fara contracandidati, si picati…


Un bilant al concursului de directori de scoala a scos in evidenta faptul ca in Dolj exista inca unitati de invatamânt situate la poluri opuse: „Am avut unitati de invatamânt, cum ar fi Liceul Teologic Adventist din Craiova, Scoala Botosesti-Paia, Catane, Ghidici, Ghindeni, Gogosu, Grecesti, Macesu de Jos, Negoi, Orodel, Robanesti de Jos, Seaca de Câmp si Verbita, unde nu s-a prezentat nici un candidat, si institutii de invatamânt, cum sunt cele de la Vela, Liceul de Arta «Marin Sorescu» si Grupul Scolar Energetic din Craiova, Goiesti, Scoala 1 si 2 Mârsani, Sadova si altele, unde s-au inscris trei-patru candidati“, a completat presedintele comisiei de evaluare, inspector scolar general adjunct Alexandru Gâdar. Mai mult decât atât, potrivit acestuia, au existat cazuri in mediul rural, cât si urban, unde, desi nu au fost contracandidati, concurentii au picat.


14 contestatii


Potrivit datelor emise de ISJ Dolj, 14 candidati au contestat rezultatele obtinute. Dupa o evaluare amanuntita a „lucrarilor“, doar o singura contestatie a fost rezolvata favorabil, si anume postul de manager la Gradinita nr. 1 Segarcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII