10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, vulnerabili in fata dezastrelor

Craiovenii, vulnerabili in fata dezastrelor

Posibilitatea aparitiei unor situatii de urgenta in Craiova baga in sperieti municipalitatea. Daca probabilitatea de inundare a orasului este redusa, ingrijorarea autoritatilor se indreapta spre situatia creata in urma unui cutremur de proportii in Craiova, care, dupa parerea acestora, ar fi un adevarat dezastru.


Cu toate ca in ultimii ani umflarea râurilor din Dolj a provocat inundatii dezastruoase in multe localitati din judet, autoritatile craiovene sunt sceptice in privinta producerii unor asemenea situatii in oras. Potrivit acestora, digul care protejeaza craiovenii de apele revarsate ale Jiului este puternic si destul de inalt incât locuitorii sa poata dormi linistiti in noptile ploioase. Singura problema de acest gen cu care se confrunta angajatii primariei la fiecare ploaie mai puternica este inundarea unor strazi lipsite de canalizare din anumite cartiere craiovene. „Probabilitatea producerii unor inundatii in Craiova din cauza Jiului este practic nula. Digul de la Jiu care protejeaza orasul este puternic si nu exista pericol de inundatii. In oras, avem probleme doar cu zonele care nu au canalizare si la fiecare ploaie trebuie sa se intervina, dar speram sa se rezolve si aceasta situatie atunci când vor fi finalizate lucrarile de canalizare incepute“, a spus Mihai Bosun, inspector in cadrul serviciului de Protectie Civila din Primaria Craiova. Desi probabilitatea de inundare a orasului este redusa, autoritatile s-au gândit totusi la situatia in care craiovenii ar fi nevoiti sa-si paraseasca locuintele. Dupa parerea acestora, cea mai buna solutie intr-un astfel de caz ar fi instalarea unor corturi pe stadioane pe timp de vara si adapostirea sinistratilor in caminele liceelor pe timp de iarna.


Cutremurul, spaima autoritatilor


Daca despre inundarea orasului nu poate fi vorba, o situatie de dezastru care s-ar putea produce in Craiova provoaca frisoane autoritatilor. Un cutremur de magnitudine mare ar reprezenta un adevarat dezastru pentru oras pentru ca adaposturile existente pentru astfel de situatii sunt insuficiente. Cu toate ca actele normative obliga constructorii sa prevada adaposturi de urgenta pentru cladirile care depasesc o anumita suprafata la sol, putine dintre imobilele din Craiova respecta prevederile legale. In prezent, in Craiova exista 173 de adaposturi de urgenta situate in blocuri si case si alte 31 de adaposturi in incinta unor cladiri apartinând agentilor economici. Mihai Bosun a declarat ca in adaposturile existente la ora actuala in Craiova ar incapea doar o mica parte din locuitorii orasului. „Cu ce avem acum, in adaposturile de urgenta nu pot intra decât 29.000 de oameni. Mai avem posibilitatea de amenajare a unor subsoluri pentru gazduirea oamenilor si ar mai putea intra pâna la 54.000 de oameni. Dar cu restul, pâna la 320.000, ce facem?!“, a spus Mihai Bosun.


In primarie se salveaza doar sefii


Nici macar angajatii din Primaria Craiova nu ar avea unde sa se adaposteasca in cazul producerii unui cutremur. Pentru ca imobilul care adaposteste primaria este vechi si nu a fost prevazut cu un astfel de adapost, acestia ar fi nevoiti sa isi gaseasca adapost in alta parte in cazul producerii unui dezastru. Din spusele inspectorului Mihai Bosun, singurii care au posibilitatea de a se adaposti sunt cei din conducerea primariei. „Cladirea primariei nu a fost prevazuta cu adapost de urgenta pentru ca atunci când a fost proiectata nu exista acest concept. Exista un centru de comanda la primarie, insa acela este destinat doar celor din conducere“, a spus Bosun.


Autoritatile elaboreaza planuri de evacuare


Cu toate ca municipalitatea detine o strategie de actiune in cazul situatiilor de urgenta, cei care se ocupa de elaborarea si actualizarea acesteia spun ca modificarea frecventa a legislatiei in domeniu face de multe ori inutilizabile planurile de actiune intocmite. Cea mai recenta schimbare de acest gen a aparut in luna martie a acestui an, când guvernul a aprobat o hotarâre privind elaborarea unor planuri de evacuare a populatiei pentru absolut toate situatiile de urgenta, inclusiv cele create de caderea unui meteorit. „Legislatia in acest domeniu se schimba mereu si de aceea planurile pe care le intocmim pot deveni nefolositoare peste doua saptamâni. In prezent, intâmpinam probleme pentru ca legile sunt neclare si fac greoaie elaborarea planurilor“, a spus Bosun.


Pentru intocmirea planurilor de evacuare a populatiei, autoritatile aduna informatii de la institutiile si agentii economici de pe teritoriul municipiului Craiova privind sursele de producere a dezastrelor si locatiile in care s-ar putea adaposti o parte din locuitori. Mihai Bosun a declarat ca multi dintre locuitorii orasului nu sunt constienti de sursele care ar putea declansa dezastrul. „Am trimis formulare saptamâna aceasta la circa 300 de agenti economici si saptamâna viitoare vom mai trimite 100 de formulare pe care firmele vizate va trebui sa le completeze cu toate detaliile legate de ceea ce au pe teritoriul lor, de exemplu substante chimice cu care lucreaza. Chiar daca legile se vor schimba, baza de date pe care o vom realiza acum ne va fi de folos si pentru alte planuri pe care le vom intocmi in viitor. Lumea nu este insa constienta de faptul ca dezastrul s-ar putea produce pe o strada, din cauza unui camion incarcat cu substanta periculoasa care explodeaza sau la un depozit frigorific care functioneaza pe baza de amoniac, unde orice fisura poate provoca un dezastru“, a spus Mihai Bosun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII