10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCalculatorul stimuleaza agresivitatea elevilor

Calculatorul stimuleaza agresivitatea elevilor

Psihologii si consilierii scolari din unitatile de invatamânt craiovene vorbesc tot mai des despre efectele negative pe care le au in rândul adolescentilor in special jocurile pe calculator.


Mai multi psihologi craioveni au ajuns la concluzia ca majoritatea „impatimitilor“ jocurilor pe calculator sunt copiii, de cele mai multe ori cei cu vârste fragede, de maximum 10 – 15 ani, sau chiar mai mici. Potrivit specialistilor, prin jocurile pe care le prefera, micutii devin mai agresivi si manifesta tot mai putin respect fata de adulti, parinti, profesori sau societate. „Trebuie sa recunoastem ca la elevi, in mod deosebit, calculatorul si televizorul dezvolta atitudini de dependenta sporita. Aceste practici le influenteaza negativ situatia la invatatura, ducând de cele mai multe ori la obtinerea de note scazute. Mai mult decât atât, copiii au tendinta de a imita ceea ce vad si adopta un stil revolutionar, de cele mai multe ori chiar violent“, a precizat coordonatorul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Dolj, profesor psiholog Marinela Dumitrescu. Potrivit sursei citate, copiii care se dau in vânt dupa astfel de jocuri, in special cele cu eroi in artele martiale, exerseaza deseori cele vazute pe ecran si asupra celor din preajma lor, frati sau prieteni de joaca. Nu putine au fost cazurile in care tinerii, impatimiti ai calculatoarelor, „au aplicat“ diverse strategii si asupra adultilor sau profesorilor de la scoala, dovedind astfel o agresivitate mai pronuntata decât restul colegilor. „Adolescentii au tendinta sa reediteze, sa transpuna din virtual in realitate gesturile, mimica si chiar sunetele personajelor serialelor sau filmelor din calculator, pe care le urmaresc cu exagerata pasiune, ajungând astfel la cresterea criminalitatii“, a explicat profesorul psiholog.


Pentru a intra in pielea personajului, copiii au nevoie de 15 minute


Precizarile psihologilor sunt confirmate si de o parte a parintilor. Acestia spun ca, pentru a intra in pielea personajului si pentru a le prelua si invata miscarile „eroilor lor preferati“, micutii au nevoie de 10-15 minute. „Pentru un elev captivat de astfel de practici sunt suficiente câteva ore sau chiar minute, pentru a intra in pielea personajului si pentru a transpune in viata de zi cu zi un comportament agresiv. Mai mult decât atât, prin astfel de practici, ei neglijeaza contactul inter-uman dintre doua persoane. Intr-un cuvânt, calculatorul creeaza dependenta in rândul tinerilor“, a declarat un parinte. De asemenea, copilul rupe aproape orice legatura cu procesul educational al pregatirii lui si aloca majoritatea orelor libere calculatorului si televizorului. „Toate acestea au la un moment dat repercusiuni asupra elevilor, iar constrâns de parinti sa nu mai stea in fata calculatorului prea multe ore, micutul risca sa capete o eticheta negativa. In aceste conditii va considera ca toata lumea se revolta impotriva lui“, a completat Marinela Dumitrescu.


Sfaturi pentru parinti


Singurii care pot schimba comportamentul copiilor sunt parintii, care le pot stabili acestora un program strict de petrecere a timpului liber, in fata calculatorului sau a televizorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS