13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDunarea trecu-n Olt

Dunarea trecu-n Olt

Digul de la Ianca a cedat ieri-dimineata in doua locuri. Apele Dunarii au transformat terenurile SC Corias intr-un lac imens. Câtiva localnici din Ianca au fost la un pas sa fie inghititi de ape.


Autoritatile din Slatina a trebuit sa se recunoasca invinse ieri-dimineata, dupa o lupta de doua saptamâni cu Dunarea dezlantuita. Digul care proteja canalul C0 de la Ianca a fost rupt in doua locuri si puhoaiele de apa au navalit in judetul Olt. In doar câteva ore, ceea ce pâna ieri fusese SC Corias s-a transformat intr-un imens lac. Incapabile sa remedieze fisurile aparute in dig, autoritatile si-au indreptat atentia catre comuna Ianca, localitate amenintata sa fie inundata. Sute de soldati, jandarmi, dar si localnici au muncit toata ziua pentru construirea unui dig din saci cu nisip si pamânt, care ar fi trebuit sa apere o zona mai joasa de pe 54 A, pe unde exista posibilitatea ca apa sa patrunda in sat.


„Ne-a batut balta de la Dabuleni“


Ieri-dimineata, in jurul orei 5.45, apele care acoperisera islazul orasului Dabuleni au spart in punctul Silvestru digul care proteja canalul C0. Puhoiul s-a revarsat prin liziera din apropiere spre canalul C0. La ora 7.15, digul a cedat si in zona conductelor de subtraversare, zona care fusese consolidata cu câteva mii de saci cu nisip si pamânt cu o zi inainte. Prin cele doua brese, apa si-a facut loc cu mare usurinta, mai ales ca solul din care a fost construit digul este nisipos. La doar câteva minute de ruperea din zona conductelor, apa trecuse deja de canalul C0 si intrase in terenurile agricole ale SC Corias. O fosta ferma de crestere a pasarilor a fost acoperita in câteva minute. La fel s-a intâmplat si cu zeci de pomi care au fost scosi din radacini. „Ne-am luptat cu Dunarea si am invins-o. Apoi ne-a batut balta asta de la Dabuleni“, a spus Dumitru Niculescu, directorul Directiei Agricole Olt.


Avertismente degeaba


Inca de miercuri, având in vedere iminenta ruperii digului de la Ianca, autoritatile locale, impreuna cu Politia de Frontiera, au format echipaje care s-au deplasat in zonele inundabile, cu scopul de a-i convinge pe oameni sa se adaposteasca in zone mai inalte. Satenii din Ianca, ale caror gospodarii nu erau in pericol sa fie inundate, au fost sfatuiti sa nu iasa pe islaz cu animalele. In ciuda acestor avertismente, la ora ruperii digului, zeci de localnici din Ianca, cei mai multi dintre ei ciobani, se aflau pe câmp. Speriati de viitura, multi dintre ei s-au salvat in ultimul moment, lasând in urma totul. In doua dintre cazuri a fost nevoie de interventia jandarmilor care, echipati cu o barca pneumatica, au reusit sa aduca la mal doi barbati ce ramasesera in mijlocul apei.


Avertismentele au fost ignorate si de cei care si-au construit locuinte sau anexe pe partea dinspre Dunare. Desi au fost rugati cu o seara inainte sa-si mute bunurile si animalele in locuri sigure, oamenii din Ianca au preferat sa astepte pâna in ultimul moment. Pe multi dintre ei apa i-a surprins când inca se mai gândeau daca sa plece sau nu. Este cazul unui batrân din Potelu, care a reusit sa-si salveze animalele numai dupa interventia in forta a unui echipaj de jandarmi. Nici in satele vecine, situatia nu a fost diferita. Desi au fost anuntati ca in câteva ore Dunarea le va acoperi terenurile agricole si au fost sfatuiti sa se retraga in zone mai inalte, oamenii din Grojdibodu si-au vazut nestingheriti de treaba. Doar puhoiul de apa i-a facut sa se retraga din sat, multi dintre ei fara cai sau carute.


15 familii evacuate


Sute de soldati si jandarmi au fost mobilizati in zona pentru a participa la operatiunile de ridicare a unui dig de protectie a comunei Ianca. Mii de saci au fost umpluti cu pamânt si nisip si asezati pe patru rânduri, in incercarea de a stopa inaintarea apei, care ameninta sa inunde zonele mai joase. Conform masuratorilor specialistilor, exista o singura astfel de zona periculoasa, situata in apropierea intersectiei dintre DN 54 A si soseaua care duce la Ianca. Pentru a nu risca nimic, prefectul Octavian Popescu a dispus construirea unui dig, lung de câteva sute de metri, din dreptul intersectiei si pâna la intrarea in Potelu. La operatiune s-au alaturat si câteva zeci de localnici. Proprietarii a 15 case, aflate in zone considerate periculoase, au fost evacuati, fiind sfatuiti sa stea la rude si prieteni pâna când lucrurile se mai linistesc. Pentru ei, Primaria Ianca a pus la dispozitie localul scolii vechi din comuna.


Salvati in ultimul moment


O misiune extrem de dificila au avut-o jandarmii din cadrul Detasamentului de Interventie Rapida. Imbarcati intr-un elicopter al Inspectoratului General al Politiei, acestia au patrulat pe intreaga zona inundata, pentru a incerca sa-i gaseasca pe cei care, ignorând apelurile autoritatilor, au decis sa nu plece din zonele inundate. Primul recuperat a fost observat chiar de subprefectul Gigel Stirbu. „L-am vazut din elicopter cum statea rezemat de un perete, fara nici un fel de problema. Am coborât si i-am spus sa plece, ca vine apa si-l ineaca. Mi-a raspuns ca patronul lui il lasase sa aiba grija de ferma si de animale“.


Chestorul Ioan Stoica, seful Inspectoratului Judetean al Politiei, a spus ca oamenii n-au vrut cu nici un chip sa-si lase casele si animalele la cheremul apei. „Am gasit doi barbati si o femeie, toti trei in vârsta. Unul dintre ei a venit de bunavoie. A dat drumul la animale si s-a urcat in elicopter. Cel de-al doilea a refuzat sa urce, dar l-am convins pâna la urma. Cu femeia a fost imposibil de discutat. Când ne-a vazut, si-a luat vacile si a fugit in padure. Ne-a spus ca vine baiatul ei, care e padurar, sa o ia de acolo“, a spus Ioan Stoica.


Pierderi imense


Ruperea digului de la Ianca a provocat inundarea a peste 25.000 de hectare de teren arabil apartinând SC Corias SA, dar si localnicilor din Ianca, Potelu, Grojdibodu, Gura Padinii si Orlea. Pagubele provocate terenului agricol, cât si sistemului de irigatii Sadova – Corabia sunt estimate la câteva mii de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII