24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimavara - sezonul spargatorilor de masini

Primavara – sezonul spargatorilor de masini

Spargatorii de autoturisme au activitate sezoniera, preferând sa mearga vara la munte sau la mare. Nu in concediu, ci „la produs“.


O data cu primavara au luat amploare si furturile din masini. Mai nou, politistii se confrunta de câteva saptamâni cu o avalansa de furturi din autoturisme, savârsite prin spargerea unui geam al masinii.


Spargeri dupa anotimp


Conform profilului intocmit de politisti, spargatorii de autoturisme au vârste cuprinse intre 12 si 20 de ani. Provin de obicei din familii dezorganizate ori au parintii plecati la munca in strainatate. Se intâmpla uneori sa se afle printre ei si copii de bani gata, care sparg masini din spirit de aventura. De obicei, cei care fura din masini actioneaza in grupuri de doi sau trei, din care unul sta „de sase“.


Potrivit autoritatilor, activitatea spargatorilor de masini este sezoniera. Actioneaza in Craiova, mai ales primavara si toamna. Vara sunt mai putine furturi din masini, deoarece hotii pleaca la mare sau la munte. Nu in concediu, ci „la produs“. Nici iarna nu sunt prea activi, masinile fiind de obicei acoperite de zapada.


Hotii cauta in primul rând in torpedoul masinii dupa bani. Apoi urmaresc sa fure aparatura electronica din masini (radiocasetofoane sau radio cu CD, boxele si statiile auto, dar si aparatele antiradar). Iau din masini absolut orice obiect de valoare: genti, posete, borsete – din care iau de obicei banii, apoi arunca restul.


Bunurile furate sunt comercializate la amatorii de chilipiruri. De obicei, acestia sunt taximetristii sau cei care dezmembreaza masini pentru a vinde piesele in târg.


Moduri de operare


Politistii se confrunta cu o varietate de modalitati de patrundere in autovehicule. In autoturismele Dacia si Oltcit se intra cel mai usor, datorita incuietorilor la care se potrivesc si alte chei decât cele originale. Daca nu au chei, folosesc surubelnite, cutite, ori chiar… tirbusoane. La autoturismele din gama Daewoo si la multe altele de productie straina este folosita de regula clasica metoda a riglei. Daca nu au nici chei potrivite si nu merge nici cu rigla, hotii folosesc metoda bujiei. Concret, este vorba despre o bujie bagata intr-o soseta, cu care lovesc unul dintre geamurile laterale, cât sa crape. Lovit apoi cu pumnul, geamul securizat se face tandari, iar hotul poate patrunde in masina. Politistii au constatat insa de aproximativ un an o noua metoda de patrundere in autoturismele Cielo, Tico si Matiz – indoirea portierei.


Locurile preferate de hoti


„Foarte putini hoti din masini opereaza ziua. Daca o fac, atunci se intâmpla de obicei in parcarile din zona târgurilor comerciale, atunci când vad lasate in masina genti, posete ori haine valoroase“, a explicat inspectorul principal Ion Turculetu, seful Compartimentului furturi din auto, din cadrul Sectiei 5 Politie Craiova.


In general insa, spargatorii de masini actioneaza in timpul noptii. Cele mai multe spargeri se petrec intre orele 2.00 – 4.00. Sunt vizate in asemenea cazuri in general parcarile neiluminate, dar hotii nu se codesc sa atace masinile din parcari iluminate, atunci când vad ca in masina se afla bunuri de valoare. „Furtul din autovehicule este un tip de fapta care se produce intr-un timp foarte scurt, de unu-doua minute. De aceea, atunci când vad ca pot fura ceva de valoare, hotii actioneaza, chiar daca masina se afla intr-un loc bine iluminat“, a explicat inspectorul principal Turculetu.


Hoti printre hoti


Printre cazurile celebre pe care le-au instrumentat politistii Compartimentului furturi din auto de la Sectia 5 Politie Craiova se afla cel al lui Adrian Dumitru Urian, de 20 de ani, din Simian – Mehedinti. Tânarul a iesit din penitenciar in luna ianuarie a acestui an, unde isi ispasise o pedeapsa pentru furt. Dupa nici doua saptamâni, Urian s-a intors in spatele gratiilor, dupa ce savârsise in Craiova opt spargeri de masini, in Craiovita Noua si Romanesti.


Alt caz pe care si-l amintesc politistii este cel al lui Adrian Nicolae Bratima, de 19 ani, din Lugoj, trimis in judecata luna trecuta pentru furt calificat. Acesta ar fi ceea ce oamenii legii numesc „infractor voiajor“. Dupa ce i-a scos din minti pe politistii din zona Timisoarei, si-ar fi schimbat „sediul“, actionând in Craiova, unde a fost prins si deferit justitiei.


Statistica


Doar pe raza Sectiei 5 Politie Craiova, care acopera cartierele Craiovita Noua, George Enescu si Nicolae Titulescu, se comit anual intre 80 si 100 de furturi din autoturisme. Procentul de prindere a hotilor, probare a furturilor si recuperare a bunurilor furate este de 70%.


Sfaturi


Politistii ii sfatuiesc pe cetateni ca, in primul rând, sa nu lase in masini, la vedere, bunuri de valoare; ca o masura de aparare, recomanda instalarea unor incuietori sigure si a unor sisteme de alarma cât mai performante. Politistii ii roaga pe cetateni ca atunci când vad un furt in derulare sa anunte politia cât mai repede.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS