10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMegaproiectul lui Solomon, faultat

Megaproiectul lui Solomon, faultat

Regia de Apa si-a dat avizul pentru executarea lucrarilor de modernizare a centrului Craiovei fara sa reabiliteze un sistem de alimentare cu apa vechi de 60 de ani, incompatibil cu solutiile ultraperformante ale proiectului.


Buturuga mica din drumul transformarii centrului Craiovei pare sa fie Regia Autonoma de Apa, unitate ale carei retele impânzesc Piata Prefecturii si strada Unirii din timpul celui de-al doilea razboi mondial si care, de mai bine de o jumatate de secol, n-au suferit decât reparatii dictate de ruperi de tevi si surpari de asfalt. Mai mult, administratorului acestui sistem de alimentare cu apa potabila nu detine un plan exact al conductelor, pe care sa-l puna la dispozitia constructorilor, nu a prevazut modificari in structura acestor retele, care sa permita construirea fântânilor arteziene prevazute proiectului si nu poate garanta o durata de viata fara necesitatea de interventii de cel putin 30 de ani pentru toate componentele de apa si canalizare din perimetrul viitorului centru. Desi toti factorii implicati recunosc aceste necunoscute, nimeni nu a sesizat Primaria Craiova ca neajunsurile cu care Regia de Apa se confrunta in centrul orasului pot constitui o piedica serioasa in calea aranjamentului gândit de primarul Antonie Solomon. Acesta a adoptat ieri o pozitie rezervata, reducând problema la partea financiara, respectiv la identificarea surselor din care Regia de Apa isi poate reabilita peste noapte echipamentele din zona in care se va cladi noul centru. „Sigur ca trebuie schimbate conductele vechi, dar nu stiu inca din ce bani, pentru ca nu cred ca Regia de Apa dispune de fonduri. Probabil ca tot primaria o sa rezolve si acest aspect“, a declarat primarul Solomon.


Avizul, principalul vinovat


Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a prezentat insa si cealalta latura a implicarii regiei in fundamentarea proiectului: „Avizul dat de Regia de Apa pentru aceasta constructie mai mult a incurcat lucrurile. Cred ca normal era sa fie specificate toate problemele existente sau posibile ale sistemului“. Directorul adjunct al Directiei tehnice, Sever Bordu, confirma acesta „eroare“: „Nu stiu daca s-o numesc chiar greseala, dar este cert ca una este sa dai un aviz, practic o informare ca lucrarile se pot derula fara complicatii pe ramura ta de avizare, si alta este sa prezinti o fundamentare pentru o stare tehnica delicata, cu neclaritati. Iar directorul Regiei de Apa nu a dat decât acel aviz, fara a anexa si obiectiunile“. Directorul Regiei Autonome de Apa, Gheorghe Popescu, este singurul care nu vede lucrurile atât de sumbre, dar nici nu le poate lamuri concret. „Nu puteam sa nu dau acest aviz, mai ales ca am considerat ca este de principiu“, s-a limitat sa declare Gheorghe Popescu in privinta acceptului pe care l-a semnat pentru realizarea obiectivului de modernizare a centrului. Directorul recunoaste, in schimb, ca si-a pus semne de intrebare atunci când a semnat hârtia si sustine ca nimeni nu i-a indicat ca trebuie sa prezinte si obiectii care sa vizeze starea actuala a retelelor. „Vom face o inspectie a retelelor de apa, vom curata ce e de curatat si vom schimba ce trebuie schimbat, pe banii regiei. Vom concentra fondurile proprii atât cât va fi necesar pentru aceste lucrari, chiar daca rezolvarea celorlalte urgente va trebui amânata“, a declarat Popescu. El presupune ca evaluarea se va finaliza saptamâna viitoare, dar nu stie câte sute de metri de conducte si in cât timp vor putea fi inlocuite. In privinta perioadei de remediere, Popescu spune ca ii va cere primarului Solomon permisiunea de a lucra in paralel cu constructorii, pentru a nu intârzia proiectul.


Gazele si caldura, fara opinteli


Distrigaz Sud si Regia Autonoma de Termoficare, unitati care si-au dat, de asemenea, avizul pentru noua fata a centrului, au eliminat posibilitatea unor disfunctii care sa ingreuneze desfasurarea de forte a constructorilor, dupa cum sustin reprezentantii acestora. Directorul Distrigaz Sud, Petre Ciocanescu, a declarat ca exista retele de gaz in zona vizata de proiect, societatea are un plan al acestora, iar programele de intretinere ale Distrigaz se vor derula normal, dupa graficele stabilite, fara a fi afectate celelalte interventii ale constructorilor. Seful Termoficarii, Tatian Tudorache, spune ca regia va efectua o singura actiune premergatoare lucrarilor proiectului. „Vom schimba doua tevi pe un canal termic in lungime de 50 de metri, care traverseaza strada Unirii. Insa nu este nevoie de mai mult de o saptamâna. Inlocuirea era oricum in grafic, iar regia are fonduri proprii alocate acestei activitati“, a declarat Tudorache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII