12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTicu Dumitrescu a pierdut sefia CNSAS

Ticu Dumitrescu a pierdut sefia CNSAS

Ticu Dumitrescu a pierdut sefia Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Desi prezenta sa la conducerea institutiei a fost sustinuta declarativ atât de Alianta, cât si de PSD, candidatura-surpriza a lui Corneliu Turianu a rasturnat pronosticurile anterioare.


Alegerea presedintelui a fost facuta prin vot secret, iar voturile au fost numarate de trei ori. Turianu, membru CNSAS propus de PD, a obtinut sase voturi, iar Dumitrescu numai cinci. Pentru postul de vicepresedinte au candidat Dan Lazea, sustinut tot de PD, si Laurentiu Tanase, din partea PSD, iar pentru functia de secretar Constantin Buchet, nominalizat de PRM, si Ladislau Csendes. Lazea si Buchet au câstigat cu acelasi scor, 6 la 5.


Ticu il acuza pe Basescu pentru „lucratura“


Alegerea lui Turianu reprezinta o surpriza de proportii in conditiile in care pozitia parea clar adjudecata de Ticu Dumitrescu, persoana cu care nu era de acord doar PRM. Dumitrescu a spus ca Turianu a fost ales cu voturile reprezentantilor PSD, PRM si PD. Dupa terminarea votului, presedintele AFDPR si initiatorul legii care-i poarta numele a parasit sediul institutiei, afirmând ca nu se va intoarce nici ca simplu membru. „Nu mai sunt in Colegiu pentru ca tratativele care s-au dus cu mine, s-au dus in ideea ca voi prelua conducerea Colegiului“. La iesire, Ticu a fost oprit de salariatii CNSAS care i-au cerut sa nu paraseasca Colegiul. „De mult n-am mai trait un sentiment atât de cald si profund vazând simpatia spontana a mai tuturor salariatilor din CNSAS“, a spus Dumitrescu, vizibil emotionat.


El i-a acuzat pe Traian Basescu, Emil Boc si Radu Timofte ca au orchestrat alegerea lui Turianu: „N-a fost nici o lovitura de teatru. Nu s-a dorit si nu se doreste deconspirarea Securitatii… A fost o lucratura bine pusa la punct. Sa-ti fie rusine, domnule Boc, ca te-ai dezis de discutia avuta cu mine, cum rusine sa va fie si dumneavoastra, domnule Geoana! Astia ma ridicau in slavi si spuneau ca voi fi Gauck al României“, a spus Dumitrescu cu amaraciune. Acesta nu crede ca Turianu si-a depus candidatura din proprie initiativa si nici ca „mister Boc face ceva fara ordin“. Impiedicarea ascensiunii sale la sefia CNSAS ar fi fost grabita de o discutie cu un fost ofiter de Securitate care sustine ca dosarele din arhivele SRI si SIE ar fi fost arhivate in cartoteci, fapt pentru care Dumitrescu se pregatea sa-i ceara presedintelui Basescu sa oblige serviciile secrete ca aceste cartoteci sa fie remise Colegiului.


Lazea recunoaste presiunile politice


La numai câteva ore dupa alegerea sa ca vicepresedinte, a demisionat si Dan Lazea, care a fost sustinut tot de PD. Conform unor surse neoficiale, Lazea ar fi spus in sedinta de ieri a Colegiului ca s-au facut presiuni politice asupra sa si ca „jocurile sunt deja facute“.


La rândul sau, Ticu Dumitrescu sustine ca Lazea i-ar fi spus cu o zi inainte ca „e un joc politic si dumneavoastra mâine…“. Mircea Dinescu, sustinut de PNL, a spus ca va propune organizarea unor noi alegeri a conducerii CNSAS pentru ca legea permite acest lucru, daca este intrunit cvorumul. „Nu intentionez sa demisionez si cred ca nici Ticu Dumitrescu nu va demisiona pâna la urma“, a adaugat Dinescu.


Corneliu Turianu a respins acuzele unei „lucraturi“, afirmând ca ideea candidaturii i-a venit de-abia luni seara când l-a informat de intentia sa si pe Lazea. „Nimeni nu mi-a spus sa candidez“, a spus Turianu. Acesta crede ca Ticu a pierdut in fata sa pentru ca „s-a prezentat ca fiind deja ales ca presedinte al CNSAS, aceasta fiind greseala finala“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII